Μετά το φιάσκο ο Άιντα στη Λευκωσία για αυτοψία-Τον “κρέμασε” η Αγκυρα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα έδινε διαβεβαιώσεις στη Λευκωσία ότι εάν γινόταν μια κίνηση εκ μέρους της στο θέμα του φυσικού αερίου, η Τουρκία θα απομάκρυνε το «Μπαρμπαρός» και δεν θα εξέδιδε νέα NAVTEX.

Η Λευκωσία τον εμπιστεύτηκε, αυτός προφανώς την Άγκυρα και μετά τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη η Τουρκία με εντολές Ερντογάν, προχώρησε στην έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, επιβεβαιώνοντας πως «ήλθε για να μείνει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι προφανές πως ο Νορβηγός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία στα πλαίσια των διαβουλεύσεων μαζί του αποδέχθηκε τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με το εδαφικό, θέτοντας το ενεργειακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πάντως, αναμένεται στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα για επίσκεψη-αστραπή. Ο  κ. `Αιντα θα βρίσκεται στο νησί στις 13 και 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει επαφές και θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να ακούσει απευθείας από τους δύο ηγέτες τις απόψεις τους για το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες και τις προοπτικές για την επίλυσή του. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Άιντα θα προετοιμαστεί και για την ενημέρωση που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο  Ειδικός Σύμβουλος συνεχίζει να είναι σε επαφή με όλους τους  εμπλεκόμενους παράγοντες και καλεί τους δύο ηγέτες να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Είναι προφανές πως το έργο του απεσταλμένου του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των τουρκικών μεθοδεύσεων και οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επανήλθαν οι συνήθεις ύποπτοι, κυρίως οι Αμερικανοί, για να υποδείξουν την ανάγκη για έναρξη των συνομιλιών, αγνοώντας τη συνεχιζόμενη εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά και την τελευταία του παρασκηνιακή πρωτοβουλία, την οποία άδειασε η Άγκυρα, οφείλει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας να πει τα πράγματα με το όνομα του, διαφορετικά θα χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, όπως και ο προκάτοχος του.

ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, στα πλαίσια της προσπάθειας για ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακό ΑΟΖ, θα έχει σήμερα διαδοχικές επαφές με πρώην Προέδρους και ΥΠΕΞ αλλά και τη διαπραγματευτική ομάδα.

Θα δεχθεί πρώτα τους πρώην Προέδρους, Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Βασιλείου. Στη συνέχεια τους πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, κ. Μάρκο Κυπριανού, κ. Γιώργο Ιακώβου, κ. Νίκο Ρολάνδη, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. Ακολούθως θα δεχθεί τη διαπραγματευτική ομάδα και τέλος το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών.

Ο ΟΛΓΚΙΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου, οι επαφές του θα ξεκινήσουν σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με μόνιμα μέλη του Σ.Α., καθώς και αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και στο Κογκρέσο, ενώ προγραμματίζονται και συναντήσεις με δημοσιογράφους και δεξαμενές σκέψης. Την Τετάρτη πρόκειται να μιλήσει στο Atlantic Council, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου «θα συζητήσει τις προοπτικές μιας διαρκούς διευθέτησης του προβλήματος, καθώς και τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και πως επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».

Η NOBLE ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Noble Energy, η οποία διεξάγει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έχει αρχίσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας . Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί , η τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ενέτεινε τις δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με διεθνείς εταιρείες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πλοίο που ονομάζεται Noble Globetrotter ΙΙ πέρασε από τα στενά του Βοσπόρου προχθές και έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα προβεί σε έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Τουρκίας, 50 μίλια από την ακτή. Επικαλούμενη πληροφορίες που δημοσιεύονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι η πλατφόρμα Noble Globerotter II θα πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος 2.000 μέτρων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και 240 άτομα θα προσληφθούν για αυτή τη δουλειά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: