Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ένα κείμενο που σκοπεύει να παρουσιάσει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ με στόχο την επανέναρξη και ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Κυπριακό, οι εξελίξεις γύρω από το Συνεργατισμό στην Ερευνητική Επιτροπή και η διερεύνηση υποθέσεων επιδοτήσεων γεωργών που χορηγήθηκαν το 1980, οι θέσεις και οι απαιτήσεις των γιατρών για το ΓΕΣΥ με επιστολή τους προς τον Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, οι αντιδράσεις των κομμάτων από την κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό και η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του σχεδίου για την χερσόνησο του Ακάμα και του χρονικού πλαισίου υλοποίησής του, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κείμενο οδηγός», γράφει ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ, στοχεύει να παρουσιάσει ένα κείμενο πιο συγκεκριμένο από το πλαίσιο Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο καυτές πατάτες πιάνει από Δευτέρας στα χέρια της η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αφού θα αρχίσει η συζήτηση της επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης Βουλευτών και υπουργών από τα 60 στα 65. Αλλού γράφει ότι σοκ αλλά και ξέσπασμα των συγγενών των θυμάτων προκάλεσε η κατάθεση χθες στο Δικαστήριο, δεκάδων τεκμηρίων της υπόθεσης του διπλού φονικού στον Στρόβολο.

Ο «Πολίτης», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ζητάνε και με τόκο αγροτικά δάνεια του ‘74», γράφει ότι αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις γύρω από την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν τη δεκαετία του 1980 για επαναδραστηριοποίηση πολλών εκτοπισθέντων αγροτών να ανοίγουν τον δρόμο για τον έλεγχο αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζώντες και μάρτυρες οι οποίοι είδαν ή είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στο τέλος Ιουλίου του 1974 στην όπως-όπως ταφή Ελληνοκυπρίων πεσόντων στην τοποθεσία «Πικρό Νερό» στην παραλιακή περιοχή Καραβά, θα καλέσει σε επιτόπια επίσκεψη η ΔΕΑ. Αλλού γράφει ότι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου θα ληφθεί από τον Δήμο Λευκωσίας απόφαση κατά πόσο θα επιτρέπεται ή όχι διέλευση αυτοκινήτων από την πλατεία Ελευθερίας.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί» γράφει ότι αμετακίνητοι από τις προϋποθέσεις τους παρουσιάζονται οι γιατροί οι οποίοι στην απαντητική τους επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας επανέρχονται στις θέσεις τους, αναλύουν τις απαιτήσεις τους, θεωρούν ότι επιβάλλεται η εκπόνηση μελέτης για τον οικονομικό αντίκτυπο του ΓΕΣΥ στα δημόσια οικονομικά και θέτουν εκ νέου μια σειρά ερωτήματα. Αλλού γράφει ότι ξεπερνά τα €50 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ, που ανακάλυψαν οι κυπριακές αρχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Κύπρος.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εξαπάτησαν ακόμη μια φορά τους πολίτες», γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα προκάλεσε η κατάθεση του Υπ. Οικονομικών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα από τα ωραιότερα και πιο ιστορικά διατηρητέα στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας έχει κατεδαφιστεί με τις ‘ευλογίες’ του Αρχιεπισκόπου. Αλλού γράφει ότι όλες τις πτυχές του Κυπριακού που εξακολουθούν να δυσκολεύουν την επίλυσή του, συζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail υπό τον κύριο τίτλο «Μέρα ορόσημο για τον Ακάμα», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την Παρασκευή το κυβερνητικό σχέδιο για την χερσόνησο του Ακάμα το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ 2020 και 2022. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι αγκάλιασαν την Black Friday και σχημάτισαν ουρές από νωρίς το πρωί αναζητώντας τις καλύτερες ευκαιρίες. Αλλού γράφει ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα επισκεφθούν στις 5 του Δεκέμβρη τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι για να συναντηθούν με τα βρετανικά στρατεύματα στην Κύπρο, οικογένειες που ζουν στις βάσεις και άλλο προσωπικό και μέλη της τοπικής κοινότητας.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/11/2018 09:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: