Υπάρχουν λύσεις για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg




Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να σώσει τις τράπεζές της – ξανά. Φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο μισό των χορηγήσεών τους, οι παράλυτες τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρουν οι Nikos Chrysoloras και Sotiris Nikas στο πρακτορείο Bloomberg.

Η ανταπόκρισή τους έχει τίτλο:  How Greece Is Scrambling to Save Its Banks – Again].

Εκφράζονται φόβοι ακόμη και για την εκδήλωση άλλης μιας οικονομικής κρίσης, αν η χώρα δεν κατορθώσει να αποσπάσει τις τράπεζες από την καθοδική τροχιά τους. Την ώρα που οι μετοχές κατρακυλούν, η κυβέρνηση και η Τ.τ.Ε επεξεργάζονται σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.

Τι πρέπει να γίνει; Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδιο βοήθειας προς τις τράπεζες, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει κρατική εγγύηση. Έχουν προταθεί διάφορες ιδέες, όπως η δημιουργία ενός Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων και ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό μαξιλάρι που διαθέτει για να στηρίξει τις τράπεζες, όμως αυτό ίσως κάνει τους επενδυτές να αμφιβάλουν για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ενδέχεται να παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν την κρατική ενίσχυση τραπεζών.

Υπάρχουν άλλες πιθανές λύσεις; Ναι υπάρχουν. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκπονήσει δικό της σχέδιο, που είναι κάπως πολυπλοκότερο και προβλέπει την μεταφορά μέρους του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, κάτι που θα μείωνε τα εποπτικά τους κεφάλαια. Ωστόσο θα επέτρεπε στις τράπεζες να απαλλαγούν σχεδόν από τα μισά NPLs, ύψους 40δις ευρώ. Υπάρχει και άλλη μια ιδέα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα επιδοτήσει μέρος των αποπληρωμών για τα χαμηλότερα δάνεια των τραπεζών, όπως έκανε η Κύπρος με το πρόγραμμα «Εστία». Το σχέδιο αυτό ίσως ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνιστούν σχεδόν το μισό των περιουσιακών στοιχειών των τραπεζών, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας του το 2018, και η Piraeus Bank SA, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, σκοπεύει να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, προσπάθεια που περιπλέκεται εξαιτίας της αξιολόγησής της εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης, οι τράπεζες πιέζονται από τις εποπτικές αρχές να επισπεύσουν τη μείωση των NPLs. Funds με short τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες, όπως το Oceanwood Capital Mgmt LLP, είναι πεπεισμένα πως οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να χάσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους.

Τι έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα; Στα μέσα του 2018 η Ελλάδα πέτυχε μια ιστορική συμφωνία με τις άλλες χώρες της ευρωζώνη που της εξασφαλίζει μια δεκαετία μέχρι να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνειά της (με την προϋπόθεση να μην επαναλάβει τις δαπάνες που έφεραν την οικονομία της στα πρόθυρα της κατάρρευσης). Οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές. Το κράτος, που κατά την τελευταία δεκαετία συνέβαλε στην στήριξή τους με 50 δις, υποστηρίζει πως είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να αποκομίσουν οφέλη από την διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη, ενώ διαθέτουν νέα εργαλεία για το πρόβλημα των NPLs, όπως η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Όμως αυτά δεν έχουν αποδειχθεί αρκετά.

Θα αποδώσουν τα σχέδια διάσωσης; Απομένει να φανεί. Σε προηγούμενες περιπτώσεις που η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απειλείτο (Ιταλία, Κύπρος), οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές εφάρμοσαν τους κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης με ανοικτό μυαλό, επιτρέποντας την χρήση κρατικών ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθεί η καταστροφή. Όμως, εφόσον απαιτηθούν τέτοιες λύσεις, δεν θα είναι εύκολες, ούτε φθηνές. Η διάσωση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας της Κύπρου κόστισε στους φορολογούμενους το 13% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Εκτός του ότι θα αφαιρεθούν χρήματα που προορίζονται για την εξασφάλιση του ελληνικού κράτους, η χρήση δημόσιου χρήματος εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και για την ποιότητα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των κόκκινων δανείων: Εφικτό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: