Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των κόκκινων δανείων: Εφικτό;




Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες σχέδιο για την μείωση επισφαλών δανείων (NPEs) των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό εντός χρονικού διαστήματος δύο έως τριών ετών, με την ελπίδα να προλάβει την προθεσμία που έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές, γράφει η Michele Kambas, στο πρακτορείο Reuters.

Η ανταπόκριση έχει τίτλο: Greek central bank sets out plan to reduce banks’ bad loan burden.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν «σημαντικό μέρος» των NPEs και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του κράτους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού. Η μεταβίβαση θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκδοσης ομολόγου.

Η Τράπεζα δεν ανέφερε την αξία των δανείων που θα μεταβιβαστούν, αφού αυτή θα καθοριστεί από ανεξάρτητες αρχές. Οι τράπεζες θα δεσμευτούν να επιτύχουν τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. «Το σχέδιο έχει υποβληθεί στον SSM και η παρουσίασή του θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Η Τ.τ.Ε αποπειράται, παράλληλα με τις προσπάθειες των τραπεζών και έχοντας υπόψη τους όποιους νομικούς περιορισμούς, να μειώσει δραστικά τα NPEs ώστε μέχρι το 2021 το ποσοστό τους να έχει κατέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Τ.τ.Ε. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η εφαρμογή του σχεδίου θα επιφέρει «άμεση και δραστική» μείωση των NPEs καθιστώντας μονοψήφιο το ποσοστό τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών, όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός των δύο ανωτέρω και της Πορτογαλίας, έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε ποσοστά μικρότερα του 10%.

 Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της πρότασής της για τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, βάσει ενός περίπλοκου σχεδίου που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις και μεταφορά αναβαλλόμενων φόρων, αναφέρεται σε ανταπόκριση των Nikos Chrysoloras, Sotiris Nikas, στο πρακτορείο Bloomberg με τίτλο Bank of Greece Unveils Plan to Salvage Lenders amid Market Rout.

Προβλέπεται η μεταφορά σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην καθαρή τους αξία, σε συνδυασμό τμήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει μεγάλη πτώση εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι τράπεζες δεν θα κατορθώσουν να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους χωρίς να απολέσουν κεφάλαια, τα οποία επί του παρόντος στερούνται. Για τις ανάγκες χρηματοδότησης της μεταβίβασης, το SPV θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις.

Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό των NPEs σε μονοψήφιο αριθμό εντός τριών ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τ.τ.Ε η μεταβίβαση δανείων ύψους 40 δις ευρώ και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 7,4 δις θα μειώσει άμεσα τον όγκο των NPEs κατά 47%. Ταυτόχρονα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα παραμείνουν σε διψήφιους αριθμούς.

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενες. Χρειαζόταν η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών, τις οποίες υποστηρίζουμε θερμά», δήλωσε ο Adam Farkas, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Τραπεζών.

Επενδυτές που έχουν τοποθετήσεις short στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για να διευθετηθεί χωρίς ένα νέο γύρο εισφορών κεφαλαίων που θα εξαφάνιζαν τους τωρινούς μετόχους. Η πρόταση της Τ.τ.Ε, που είναι μια από τις πολλές που κυκλοφορούν στην Αθήνα, πρέπει να λάβει την έγκριση των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ και της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αμετακίνητη η Ιταλία για τον προϋπολογισμό της: Δεν αλλάζουμε τα μεγέθη, λέει ο Ντι Μάιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: