Μεγάλη διάσπαση στο υπουργικό συμβούλιο: Αποφασισμένη η Μέι, οδηγεί τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: “Μεγάλη διάσπαση” επικράτησε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί σήμερα, μετέδωσε το Sky News, ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

“Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί” ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Αμέσως ήρθε η απάντηση: Κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: “Κανένας”.

“Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε σύντομη δήλωση της η Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και θα ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο, ενώ ξεκαθάρισε πως η απόφαση θα παρθεί με γνώμονα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Ειδικότερα, η Μέι ανέφερε πως το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit θα ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΈ, τονίζοντας πως η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να διεξαγάγει σε καμία περίπτωση δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό: «Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν φυσικά έχει οριστικοποιηθεί με την ΕΕ.

Νωρίτερα ο υπουργός Νικ Χερντ τόνισε στο κοινοβούλιο ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό ανακοινωθέν για το Brexit, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ, είχε αναφέρει ότι η Μέι θα έκανε μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και θα μιλήσει αύριο στο κοινοβούλιο.

Με “πιθανή” ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία της στο Συντηρητικό κόμμα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Μέι σύμφωνα με το BBC

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της βρετανίδας πρωθυπουργού, ανέφερε σήμερα η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.

Η Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο», τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.

Δεν ταξιδεύει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ

Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές. Μια θα είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021. Η άλλη θα είναι να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις – κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit: Αγόρασε χρόνο από την Ε.Ε. για την Ιρλανδία η Τερέζα Μέι

14/11/2018 19:59
Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, ΕΡΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: