Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επικείμενη γεώτρηση από την ExxonMobil, σε συνδυασμό με τα σενάρια και τις προσπάθειες του ΟΗΕ μέσω της Τζέιν Χολ Λουτ για τις συνομιλίες και την διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και τα όσα συζητούνται για άλλου είδους λύσεις, απασχολούν κυρίως τον κυριακάτικο Τύπο πρωτοσέλιδα. Αναφορά γίνεται επίσης στις αυξήσεις ρεκόρ τουριστών, οικονομικές ειδήσεις και η έρευνα για εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας στην Αγία Νάπα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την ΑΟΖ» γράφει ότι εντός των ημερών ξεκινά γεωτρήσεις η ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου ή όχι. Αλλού αναφέρεται στην Κύπρο των μεταλλευμάτων και γράφει ότι το μόνο μεταλλείο που λειτουργεί είναι της Σκουριώτισσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον φόνο του Γκάρι Χριστοδούλου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Η Exxon και το αέριο καταλύτης ή κατάρα;» γράφει ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων εν μέσω σοβαρής διαδικασίας ίσως οδηγήσει σε ικανοποιητική λύση του Κυπριακού και αναλύει τα σενάρια διασύνδεσης του αερίου με την λύση. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη με τον Αμερίκο Αργυρίου ως αρχή μιας σειράς συνεντεύξεων με ανθρώπους που μπορούν να μας συνδέσουν με το πρόσφατο παρελθόν της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για πιθανούς κινδύνους από τα ψηλά κτίρια στη Λεμεσό.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Καίει το Κυπριακό η ένταση» γράφει για αποφασιστική παρέμβαση του ΟΗΕ ενώ θερμαίνονται τα νερά της ανατολικής Μεσογείου και πως η Λουτ επανέρχεται και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλα οδικά έργα και αυτοκινητόδρομοι μένουν στα χαρτιά και πως στον προϋπολογισμό του 2019 υπάρχουν κονδύλια για την ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ που λέει ότι δεν αποτελεί λύση η συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σύγχυση από τους τακτικισμούς του ΠτΔ» γράφει ότι οι τακτικισμοί, όπως αναφέρει, του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό προκαλούν σύγχυση στην ε/κ κοινότητα και καχυποψία στην τουρκοκυπριακή. Αλλού γράφει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Μάρτιν Σουλτς πως η μη λύση του Κυπριακού επηρεάζει την ΕΕ.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Στο 46% η ΔΔΟ και οι άλλες λύσεις στο 52%» αναφέρεται σε έρευνα της εφημερίδας που φέρει την κοινή γνώμη να διχάζεται στις κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για βολιδοσκόπηση για άλλου είδους λύσεις. Αλλού γράφει ότι η μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου ανοικτά της Τουρκίας εκτόνωσε το κλίμα έντασης. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού, Γιώργου Λακκοτρύπη που αναφέρεται σε ρεκόρ τουριστών φέτος, που έφτασαν τα 4 εκατομμύρια.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Δεσμεύτηκε» γράφει ότι ο κατοχικός στρατός παραμένει στην περιοχή του οδοφράγματος Δερύνειας, παρά την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετακίνησή του, ως προϋπόθεση για να ανοίξει το οδόφραγμα. Αλλού αναφέρεται σε οδηγό για τους δικαιούχους του προγράμματος «Εστία» και του νέου σχεδίου για επίλυση των ΜΕΔ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο τί αλλάζει σε φορολογίες και τέλη εταιρειών το 2019.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Sunday Mail» με τίτλο «Η J&P από δύναμη οδεύει στην καταστροφή» γράφει ότι η φιλονικία μεταξύ των οικογενειών των ιδρυτών του κατασκευαστικού κολοσσού, οδηγεί σε καταστροφικές αποφάσεις. Αλλού αναφέρεται στις νομικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες εγκαινιάζοντας τα νέα δικαστήρια στην Πάφο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσελεπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που πήραν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και δηλώνει ότι είναι ΔΔΟ ή διχοτόμηση και πως η τουρκοποίηση των κατεχόμενων περιοχών θα είναι ολοκληρωτική.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: