Απογοήτευση του “Εβραϊκού Λόμπι” για τη μη προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου




Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (World Jewish Congress), Ronald S. Lauder, εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (THE WORLD JEWISH CONGRESS, Νέα Υόρκη, «Greece: WJC laments failure by governing parties to agree on bill against hate speech»).

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου» επεσήμανε ο Ronald S. Lauder.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο τη Δευτέρα δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά φέρεται να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ισχυριζόμενο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εκφράσεων μίσους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το νομοσχέδιο θα απαγόρευε την δημόσια υποκίνηση κατά ανθρώπων εξαιτίας της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Θα περιελάμβανε επίσης τις εκφράσεις μίσους που εκδηλώνονται στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον θα διακόπτονταν οι οικονομικές επιχορηγήσεις στα κόμματα των οποίων οι ηγέτες αρνούνται δημοσίως το Ολοκαύτωμα, παίρνουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις και χρησιμοποιούν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή σύμβολα στο Κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο του 2013 συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η εκτελεστική επιτροπή του WJC, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σε αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού».

Τότε ο πρόεδρος του WJC, Ronald S. Lauder, και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά όπου αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής. http://www.worldjewishcongress.org/en/news/13529/greece_wjc_laments_failure_by_governing_parties_to_agree_on_bill_against_hate_speech

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΡΗΓΜΑ ΕΝΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: «To θέμα της αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα προκάλεσε χθες ρήγμα εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις του συντηρητικού κόμματος της Ν. Δημοκρατίας», επισημαίνει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Push for Antiracism Bill Leads to Rift in Greek Coalition».

Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν να τεθεί άμεσα προς ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου, σε αντίθεση με τη Ν. Δημοκρατία που υποστήριζε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν απαιτείτο τροποποίηση. Όπως επισημαίνει η Kitsantonis, το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για την πρόκληση ρατσιστικών επιθέσεων, στοχεύει επίσης στην άμβλυνση της αυξανόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής, η οποία κατατάσσεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις για το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εναντιώνονται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αρχικώς υποστήριζαν, λόγω της διστακτικότητάς τους να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και επειδή εκπρόσωποι της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων αντιτίθενται σ΄αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Από την πλευρά της, η Cecilia Malmstrom, Επίτροπος της ΕΕ για εσωτερικές υποθέσεις, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα υποσχεθέντα.

http://www.nytimes.com/2013/05/29/world/europe/greek-coalition-in-rift-over-anti-racism-bill.html?pagewanted=print

Στον διασπαστικό ρόλο του αντι-ρατσιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται το BBC σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα με τίτλο «Greece Coalition Split by Racism Bill». Η αναφορά για την ανάγκη ενός τέτοιου νομοσχεδίου είναι η άνοδος της δημοτικότητας της ‘Χρυσής Αυγής’, όπως φάνηκε και από σχετική ομιλία του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου.

Δεν υπήρξε όμως πολιτική συμφωνία, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ να προτείνει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, ελπίζοντας ότι θα τύχει ευνοϊκής ψήφισης και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22688733

Photo: World Jewish Congress

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: