Παύση από την ΕΕ του εμπάργκο όπλων για τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας




Στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών να μην ανανεώσουν την απαγόρευση όπλων για την συριακή Αντιπολίτευση αναφέρεται ηλεκτρονικό δημοσίευμα του BBC («EU Lifts Arms Embargo on Syria Rebels»), καθώς δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία για την συνέχιση του εμπάργκο. Δεν υπήρξε πάντως απόφαση άμεση αποστολής όπλων (ενδέχεται να τροποποιηθεί ενόψει νεωτέρων εξελίξεων πριν την 1η Αυγούστου) και όλες οι άλλες απαγορεύσεις (πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου Assad και των συμβούλων του, απαγορεύσεις στην πώληση πετρελαίου και στην εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών) εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Επαφίεται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν θα προβούν σε αποστολές όπλων στη Συρία (η Βρετανία και η Γαλλία πιέζουν για αποστολή όπλων στους μετριοπαθείς αντιπάλους του Προέδρου Assad, ενώ η Αυστρία τάσσεται κατά).

Ο εκπρόσωπος των Ανταρτών στην Ουάσιγκτον, George Jabboure Netto, δήλωσε ότι η παύση του εμπάργκο είναι απαραίτητη, προκειμένου να έχουν τύχη οι διπλωματικές προσπάθειες. Τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε ότι τα κ-μ μπορούσαν να αποστείλουν μη θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό για να συνδράμουν στην αυτοάμυνα του πληθυσμού και των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης. Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες αν αποσταλούν περισσότερα όπλα στη Συρία.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22684948

Ο McCAIN ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ: Εκτενές ειδησεογραφικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CBS («McCain sneaks across Turkey-Syria border, meets with rebels») καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, ενόψει της συνδιάσκεψης της Γενεύης, δίνοντας έμφαση στην χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού γερουσιαστή, John McCain, με αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, συνοδευόμενος από τον εκτελεστικό διευθυντή της συριακής ομάδας κρούσης, Mouaz Mustafa, συναντήθηκε αρχικά στην Τουρκία με τον ηγέτη των Σύρων ανταρτών, στρατηγό Salem Idris, και κατόπι, συνοδεία αυτών, διέσχισε τα σύνορα και μετέβη σε συριακό έδαφος, στην περιοχή Bab Salameh, όπου συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η μετάβαση, μιας ώρας, του John McCain σε συριακό έδαφος, διέρρευσε αρχικά από τον ενημερωτικό ιστότοπο The Daily Beast, όπου αναφέρονταν ότι οι Σύροι αντάρτες ζήτησαν από τον Αμερικανό αξιωματούχο την ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ, την παροχή βαρέως οπλισμού, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των συριακών κρατικών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ.

Κατά τις συναντήσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε τον αυξανόμενο ρόλο της Χεζμπολάχ στην συριακή κρίση και το θέμα του εξτρεμισμού, ενώ τα ηγετικά στρατιωτικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ως προτιμητέα λύση την υπαγωγή τους στις διαταγές του στρατηγού Salem Idris.

Η επίσκεψη του John McCain στην Τουρκία- Συρία συνέπεσε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Συρία και με την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Παρίσι.

http://www.cbsnews.com/8301-250_162-57586327/mccain-sneaks-across-turkey-syria-border-meets-with-rebels/

Ανάλογο ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNN («McCain visits rebels in Syria»).

http://politicalticker.blogs.cnn.com/2013/05/27/mccain-visits-rebels-in-syria/?hpt=hp_t1

Φωτογραφία: EU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: