Μόσχα-Αγκυρα έρχονται κοντά παρά τις διαφορές




Παρά τις διαφορές τους ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία, η Τουρκία και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των εμπορικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυάριθμη υπουργική αντιπροσωπεία έφτασε στην Αγκυρα για μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία προηγήθηκε συνεδρίασης της επιτροπής διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν από τους δύο ηγέτες και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τουρκική επίσημη πηγή, η συνάντηση είχε ως στόχο την εξασφάλιση εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπωεύει το 60% των τουρκικών εισαγωγών.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου. Ηδη η Gazprom έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία, έναντι 26,7 δισεκατομμυρίων κ/μ το 2013.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών. Η Μόσχα απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα προσέκρουσε σε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού θα λειτουργήσει μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Αγκυρα.

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ανήλθε σε 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ οι φιλοδοξίες των δύο χωρών είναι ο τριπλασιασμός τους ώστε να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, και η Ρωσία διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις παρά τις σημαντικές διαφορές τους στον τομέα της εξωτερικής τους πολιτικής, και ειδκότερα ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.

Η Μόσχα είναι σταθερός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ η Αγκυρα διαμορφώνει την πολιτική της με σταθερό άξονα την ανατροπή του. Η κρίση στην Ουκρανία έφερε επίσης αντιμέτωπες σε διπλωματικό επίπεδο τη Μόσχα και την Αγκυρα, καθώς η Τουρκία καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας και εξέφρασε ανησυχίες για την τύχη της τουρκόφωνης κοινότητας των Τατάρων.

“Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία παραμένουν σταθερές, διατηρούν την πορεία τους και δεν εξαρτώνται από την σημερινή κατάσταση”, δήλωσε πριν από τη σημερινή του επίσκεψη ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Παραδεχόμενος ότι οι θέσεις των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι “ακριβώς οι ίδιες ως προς ορισμένα θέματα, αλλά μπορούν να αποκλίνουν”, δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτό “είναι φυσικό για χώρες που διαμορφώνουν κατά ανεξάρτητο τρόπο την εξωτερική τους πολιτική”.

Πολιτικοί παρατηρητές έχουν τονίσει τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο αυτές προσωπικότητες: δύο χαρισματικοί ηγέτες, φιλόδοξοι, που δέχονται επικρίσεις για τις αυταρχικές τους πρακτικές, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλεγούν στην προεδρία των χωρών τους παρά τα ισχυρά κινήματα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Πούτιν στην Αγκυρα για αέριο και Συρία

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι θέσεις των δύο χωρών στον συριακό εμφύλιο αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν σήμερα στις συνομιλίες ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Ο Ερντογάν είναι σταθερός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης και των οργανώσεων των ανταρτών ενώ ο Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί για μια μέρα την Τουρκία, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες είναι επίσης πιθανό να έχουν συζητήσεις για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία έχει καταλάβει εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

Υπουργοί των δύο χωρών διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία συνομιλίες για παραδόσεις φυσικού αερίου. Η Τουρκία ελπίζει να πάρει έκπτωση στις τιμές.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις τους. Πέρυσι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 32,7 δισεκ. δολάρια.

Η Μόσχα ελπίζει ότι θα συνάψει σύντομα με την Τεχεράνη μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα και εξοπλισμό

Η Ρωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνάψει σύντομα μια συμφωνία με το Ιράν για να προμηθεύσει στη χώρα αυτή σιτηρά και βιομηχανικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών … Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τον Ιανουάριο, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

Ο Ουλιουκάγεφ δεν ανέφερε πότε ενδέχεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στο Ιράν, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία συζητάει να παράσχει στο Ιράν μεταξύ άλλων εξοπλισμό για τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.

Πηγές έχουν δηλώσει πως η αξία αυτής της συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα ενδέχεται να ανέλθει σε 20 δισεκ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε “σοβαρές ανησυχίες” και θα ήταν ασύμβατη με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: