Πρόεδρος στον ‘Αιντα: «Μην ζητάτε υποχωρήσεις…»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ιδέες και φόρμουλες έχει μεταφέρει στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα με στόχο να επιστρέψουν στις συνομιλίες οι δυο πλευρές και να επισπευτεί η διαδικασία.

Όπως πληροφορούμαστε έθεσε ένα γενικό πλαίσιο χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες και τούτο γιατί, εξαρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένει οποιαδήποτε παραχώρηση από τη Λευκωσία για μια κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η συνάντηση διήρκησε πέραν των δυο ωρών ενώ με τον κατοχικό ηγέτη, πολύ λιγότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική θέση του απεσταλμένου του ΟΗΕ είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής αποτελούμενη από Ε/Κ και Τ/κ, οι οποίοι θα συζητούν θέματα υδρογονανθράκων. Τούτο θα γίνει με την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο παρανόμως διενεργεί έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, το σκηνικό έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδης, ο οποίος μετά τη μακρά συνάντηση, είπε πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία που προκαλεί το πρόβλημα. Περαιτέρω ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης κεφαλαίου της ενέργειας πριν από τη λύση, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στην όποια φόρμουλα θέλει να καταθέσει ο κ. Άιντα.

Ο ίδιος ο κ. Άιντα, φάνηκε μέσα από την προσπάθεια του βρει τρόπο εκτόνωσης να στέλνει και προειδοποιήσεις, που αγγίζουν περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι η στασιμότητα έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη μη λύση, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία από τις υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει σύμφωνη γνώμη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και συνέστησε να λυθεί το πρόβλημα πριν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά. Δηλαδή, εννοούσε προφανώς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ή μέλη του ενδεχομένως να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό, η οποία μέχρι σήμερα στηρίζεται στα ψηφίσματα.  Είπε, επίσης, ότι αναζητεί τρόπους για να επιτευχθεί συμφωνία για μελλοντικό χειρισμό των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι έχει κάποιες ιδέες τις οποίες ωστόσο δεν μοιράστηκε ακόμα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Άιντα επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για αρκετά χρόνια ακόμα, και εισηγήθηκε όπως οι δύο πλευρές αρχίσουν να συνεργάζονται τώρα, έχοντας υπόψη το κοινό μέλλον. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να απομακρύνει το «Μπαρμπαρός» πριν από το Δεκέμβριο, ο κ. Άιντα είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει εποικοδομητικές ιδέες και ότι το πλοίο είναι ένα στοιχείο.

ΟΗΕ: Τεχνοκρατικά τα θέματα…

Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Βήματος, αναφέρθηκε σε συγκρότηση κοινής επιτροπής. Εξήγησε συγκεκριμένα τι εννοεί:

«Κάθε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο, η οποία ανακαλύπτει υδρογονάνθρακες πρέπει να διαχειριστεί μία σειρά ζητημάτων. Αυτά αφορούν τεχνολογικά θέματα, την επιλογή εταιρειών, το σύστημα διαχείρισης και αν αυτό πρέπει να οργανωθεί γύρω από εθνικές αρμοδιότητες, τα έσοδα, την ύπαρξη ενός εθνικού ταμείου (sovereign wealth fund), τον τρόπο δαπανών αυτών των εσόδων, το φορολογικό καθεστώς – ζήτημα πολύ σημαντικό διότι δεν μπορεί να αλλάζει συχνά. Λέω στις δύο πλευρές: Για ποιον λόγο δεν συζητάτε τώρα για αυτά τα ζητήματα αντί για αργότερα; Δεν εννοώ όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ως ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων για το πώς θα χειριστούμε αυτά τα ζητήματα σε μία μελλοντική ομοσπονδία. Δεν θα υπάρξουν άλλωστε έσοδα για πολλά χρόνια. Ας μη δημιουργούμε προβλήματα για το κοινό μέλλον. Το θέμα είναι η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών με τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών να αναγνωρίζονται».

Πλούσια ατζέντα στην τριμερή

Οι περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένων των τουρκικών παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναχωρήσει  σήμερα το απόγευμα για την Αίγυπτο, θα παρακαθίσει σε τριμερή Σύνοδο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η τριμερής συνεργασία σε διεθνή φόρα και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής της, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και η παρούσα φάση του Κυπριακού, το Παλαιστινιακό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και άλλα ζητήματα.

Στις 8 Νοεμβρίου το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο αλ Σίσι και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Προέδρου αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού Σαμαρά. Αργότερα, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM, PHOTO via CNA-YPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: