“Μάχη” του μεξικανικού στρατού με διακινητές καυσίμων: Τουλάχιστον επτά κακοποιοί νεκροί




Επτά κακοποιοί που έκλεβαν και διακινούσαν παράνομα καύσιμα, ανάμεσά τους ένας διαβόητος κακοποιός που εμπλεκόταν στη διακίνηση, σκοτώθηκαν σε μάχη με στρατιωτικούς κοντά στη μεξικανική πόλη Πουέμπλα (κεντρικά).

Οι ένοπλοι έκλεβαν καύσιμα από δεξαμενοφόρο φορτηγό όταν στρατιωτικοί που «περιπολούσαν στον τομέα τους εντόπισαν», εξήγησε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία της πόλης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Οι κακοποιοί άρχισαν τη σύγκρουση με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι τους απώθησαν. Τα περισσότερα πτώματα αφέθηκαν έξω από το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, το οποίο υπέστη πολλά πλήγματα από σφαίρες», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Υπάρχουν επτά νεκροί, όλοι τους φερόμενοι ως κακοποιοί, ανάμεσά τους ένα πρόσωπο που διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί», ανέφερε δεύτερη πηγή στην εισαγγελία.

Ανάμεσα σους νεκρούς βρίσκεται ο αυτοαποκαλούμενος «Comandante 30» («Διοικητής 30»), πρωταγωνιστής σε διάφορα βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία απειλούσε μέλη αντίπαλων συμμοριών και αξιωματικούς της αστυνομίας. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να είχε διαπράξει τις δολοφονίες πολλών δημοτικών αστυνομικών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η μάχη έγινε σε μια περιοχή όπου βρίσκονται αγροκτήματα, κοντά στην πόλη Πουέμπλα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Σιουδάδ δε Μέχικο. Στην περιοχή αυτή η παράνομη διακίνηση καυσίμων είναι εκτεταμένη.

Εδώ και ενάμισι χρόνο, ο στρατός, η αστυνομία και εισαγγελικοί λειτουργοί, διεξάγοντας συντονισμένες επιχειρήσεις, μπόρεσαν να κατασχέσουν πάνω από 8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων σε περίπου τριάντα κοινότητες από όπου πέρναγαν πετρελαιαγωγοί της δημόσιας επιχείρησης Petróleos Mexicanos (Pemex), κατά στοιχεία των τοπικών αρχών.

Οι αγωγοί λεηλατούνται συχνά από βίαιες συμμορίες κακοποιών που διεκδικούν τον έλεγχο περιοχών.

Κατά επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κλοπών καυσίμων από αγωγούς της Πέμεξ αυξήθηκε από 2.612 το 2013 στις 6.873 το 2016, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες πολλών εκατομμυρίων η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου του Μεξικού. Τον Απρίλιο, η Πέμεξ ανακοίνωσε ότι οι κλοπές καυσίμων της έχουν προκαλέσει ζημίες ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων πέσος (1,57 εκατ. δολαρίων).

27/08/2018 09:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πουέμπλα, Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: