Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, και η πτώχευση της ασφαλιστικής εταιρείας «Olympic», είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η Παιδεία πάει Προεδρικό», γράφει ότι σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε ξανά τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να προσέλθουν σήμερα στο Προεδρικό για να συζητήσουν μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις. Γράφει, επίσης, ότι υπό κράτηση τέθηκε μόνιμος λοχίας της Εθνικής Φρουράς, εναντίον του οποίου εξετάζονται οι διασυνδέσεις του και το ενδεχόμενο εμπλοκής του σε παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε συνήθη πρακτική την επαναδιαπραγμάτευση όρων συμβολαίων που αφορούν θέματα ενέργειας.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Ξεφορτώνουν 10 δισ. από κόκκινα δάνεια», γράφει ότι η επικείμενη ανάληψη τραπεζικών εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα με ΜΕΔ ύψους 7 δισ. ευρώ να μένουν πάνω στην εναπομείνασα οντότητα και η επίσης επικείμενη πώληση ΜΕΔ ύψους 3 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου μειώνουν δραστικά το ύψος των ΜΕΔ στο μισό. Γράφει, επίσης, ότι μπορεί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να ανηφορίζουν ξανά σήμερα τον λόφο του Προεδρικού, ωστόσο ο άσπρος καπνός είναι δύσκολο έως απίθανο να βγει. Επίσης, γράφει ότι ουδέν μεμπτό προέκυψε σε σχέση με την αγορά των ελικοπτέρων Agusta Westland 139.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Καπέλο €35 εκατ. για ‘Olympic’», γράφει ότι αποζημιώσεις από €20 εκ. έως και €35 εκ. για 179.000 ιδιοκτήτες οχημάτων στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο, όλοι πελάτες της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας «Olympic», θα πληρώσουν οι Κύπριοι ιδιοκτήτες οχημάτων και οδηγοί. Γράφει, επίσης, ότι σε δημοπρασία βγάζει η Τράπεζα Κύπρου το εγκαταλελειμμένο για δύο και πλέον δεκαετίες θρυλικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια, και ως επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης του ακινήτου υπολογίστηκαν τα €2.360.000. Επίσης, γράφει ότι επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου κατηγορούμενοι δεν θα εμφανίζονται στα δικαστήρια αλλά θα καταδικάζονται ερήμην τους.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Μελετημένοι οι εκπαιδευτικοί στον Πρόεδρο», γράφει ότι με κοινό έγγραφο που εμπεριέχει συγκεκριμένες εισηγήσεις πάνε σήμερα στο Προεδρικό οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Γράφει, επίσης, ότι η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με ταμείο από το εξωτερικό για την πώληση πακέτου-μαμούθ, το οποίο περιλαμβάνει ΜΕΔ ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ. Επίσης, γράφει ότι ερωτηματικά εγείρονται από τη συνάντηση του Αρχηγού του ΓΕΕΦ με τον Αμερικανό στρατηγό, η οποία έγινε στην παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, χωρίς εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Η αγγόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Οι εκπαιδευτικοί στρέφονται στον Πρόεδρο… και πάλι», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει σήμερα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί η κρίση στη δημόσια εκπαίδευση, ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει σειρά ωφελημάτων. Γράφει, επίσης, ότι επιστρέφει στην Κύπρο η εικόνα του Αγίου Γεώργιου που κλάπηκε το 1974 από τον Καραβά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Επίσης, γράφει ότι καταπλέει σήμερα στο Λιμάνι Λεμεσού το πλοίο γενικής υποστήριξης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθεύς» και θα είναι ανοικτό για επισκέψεις από το κοινό.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/08/2018 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: