Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ζυμώσεις που γίνονται για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η υπόθεση μητέρας που βρίσκεται στο εδώλιο για συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και οι σκέψεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τις επόμενες προεδρικές, είναι μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στην Παιδεία, το νέο σύστημα τηλεματικής στις δημόσιες συγκοινωνίες, η πορεία των μοτοσικλετιστών εις μνήμη Ισαάκ Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αν ήταν, στο χέρι μου…» και δημοσιεύει συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη στις εσωτερικές της σελίδες, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αναγκαία, εκ των πραγμάτων και όχι ως ιδεολογική επιλογή, ήταν η κατάληξη στον Συνεργατισμό και ότι αν εξαρτιόταν από τον ίδιο θα διάλεγε τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση, σε δύο χρόνια. Αλλού γράφει ότι ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται να κάνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τις προτάσεις που διαβίβασαν στο Υπουργείο Παιδείας, αφού ουσιαστικά αυτές βρίσκονται εκτός πνεύματος των αποφάσεων του Υπουργικού για τον εξορθολογισμό. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν οι τιμές στα ενοίκια, κυρίως στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

«Τότε θα μετρήσω τις δυνάμεις μου» είναι ο τίτλος του «Πολίτη» που δημοσιεύει συνέντευξη του Δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει για τις προεδρικές του 2023 ότι σε κάθε περίπτωση θα αξιολογήσει τα δεδομένα και τις δυνατότητες του και για τις αποφάσεις του δεν πρόκειται να πάρει την άδεια κανενός. Αλλού αναφέρεται στο σύστημα τηλεματικής, το οποίο εγκαταστάθηκε σταδιακά στα αστικά λεωφορεία όλων των εταιρειών παγκύπρια τους τελευταίους μήνες μετά από χρόνια καθυστέρησης. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι η νέα τακτική του ΟΗΕ στο Κυπριακό θέτει την Τουρκία αλλά και την ε/κ πλευρά προ των ευθυνών τους.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Παρούσα με δικούς της όρους» γράφει ότι η Άγκυρα διαμηνύει πως για να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό θα πρέπει να ικανοποιηθούν τουλάχιστον δύο όροι, που θέτει, τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος κατάληξης των διαπραγματεύσεων και την περίληψη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και άλλων ζητημάτων, τα οποία παρουσιάζει ως εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη συμφωνίας. Αλλού γράφει για την πορεία των μοτοσικλετιστών, η οποία καταλήγει σήμερα στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ότι ήταν συνεπείς στο καθήκον απότισης φόρου τιμής και συντήρησης της μνήμης για τη θυσία Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι προσωπικό στοίχημα είναι για τον Ιωνά Νικολάου οι τομές στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Συνομιλίες χωρίς φοβική αντιμετώπιση» και δημοσιεύει συνέντευξη στου Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος υποδεικνύει πως βελούδινο διαζύγιο δεν υπάρχει στην περίπτωση της Κύπρου και ότι δεν είναι βιώσιμη επιλογή να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζούμε ανενόχλητοι στη μισή αλλά ελληνική Κύπρο και ας κάνουν ό,τι θέλουν οι Τ/κ στο άλλο μισό. Αλλού γράφει ότι Τοπική Αρχή και κάτοικοι Ακρωτηρίου εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την ικανοποίηση ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η κοινότητα σε πρωτοβουλίες και ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, των κομμάτων και άλλων πολιτειακών φορέων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μείωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων «έκαψε» τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Δικάζεται μητέρα για τα χάπια διατροφής» και γράφει ότι μια μονογονιός με επτά παιδιά πρέπει να εμφανίζεται στον τοπικό αστυνομικό σταθμό της στην Πάφο κάθε Δευτέρα καθώς αναμένει να διεξαχθεί η δίκη της για την κατοχή παράνομων φαρμάκων, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 4 Σεπτεμβρίου και ότι πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής που αγόρασε στο διαδίκτυο. Αλλού γράφει για την πορεία των μοτοσικλετιστών, η οποία άρχισε χθες από τη Χλώρακα και καταλήγει σήμερα στο οδόφραγμα Δερύνειας εις μνήμη Ισαάκ Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αθλητές από την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι το Σάββατο για τα τους 10ους Αγώνες Γκέι που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων και τρανσέξουαλ ατόμων.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Αμερικανικό ασφυκτικό πλαίσιο λύσης ενόψει» γράφει ότι καθώς η κ. Λουτ δεν πείσθηκε εδώ, ακολουθεί τριμερής στα Η.Ε., διπλωματία του πήγαινε – έλα για ξεκαθάρισμα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλού δημοσιεύει ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες με δύο ειδικούς επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή και όσα θα επιφέρει τα επόμενα χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ευρωεκλογές αποκτούν άλλη διάσταση, ότι ο ΔΗΣΥ θέλει ακόμη και να αυξήσει ποσοστά ενώ το ΑΚΕΛ να διατηρήσει τη δυναμική των Προεδρικών.

«Σενάρια διχοτόμησης προ της επανέναρξης» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σημερινή», που γράφει ότι πυκνώνουν δραματικά οι εξελίξεις αναφορικά με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό μετά τις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Η.Ε. και επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα Η.Ε. επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Αλλού γράφει ότι σοβαρές προεκτάσεις με αρνητικές παρενέργειες για την Κυπριακή Δημοκρατία προσλαμβάνει το θέμα του περιώνυμου Γλωσσαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμένονται αύριο νέες καταθέσεις – φωτιά για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/08/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: