Ο Γιούνκερ ανέλαβε τα ηνία της Ευρώπης




Με αφορμή την έγκριση μιας νέας ομάδας Επιτρόπων για τον εκτελεστικό κλάδο της ΕΕ, ο James Kanter σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «New Commissioners Approved for E.U.’s Executive Branch» (σελ. Β5) επισημαίνει ότι η εν λόγω συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τερμάτισε μήνες – μιας συχνά οξείας – διαμάχης ως προς τη διοικητική κατεύθυνση του 28-μελούς μπλοκ.

Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν την ψηφοφορία, ο κ. Junker αναγνώρισε ότι η επόμενη πενταετία – κατά τη διάρκεια δηλαδή της θητείας της νέας Επιτροπής- θα είναι η τελευταία ευκαιρία να πεισθούν οι πολίτες των κ-μ της ΕΕ να στηρίξουν πλήρως την έννοια της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ορισμένοι από τους βουλευτές που εξελέγησαν τον περασμένο Μάϊο επιδόθηκαν σε εκστρατεία με εκλογική πλατφόρμα την αποχώρηση από το ευρώ ή ακόμη και την έξοδο από την ΕΕ. Άλλοι, προσθέτει η ανταπόκριση, που εξελέγησαν σε αξίωμα, υποσχέθηκαν να δοκιμάσουν τις εξουσίες ευρωπαϊκών αρχών, όπως της Επιτροπής, την οποία ορισμένοι κατηγορούν για υπερβολικό παρεμβατισμό και αποξένωση από τους απλούς Ευρωπαίους πολίτες. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας, που δίνουν έμφαση στη μείωση του ελλείμματος αντί στην ενίσχυση των κρατικών δαπανών, βοήθησαν υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να μην αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αλλά επίσης προκάλεσαν οικονομικά δεινά σε πολλούς Ευρωπαίους.

Προβάλλεται επίσης δήλωση του Guntram B. Wolff, διευθυντή της ομάδας ερευνών Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος συναινεί με την άποψη Junker ότι η ΕΕ έχει αγγίξει ένα σημείο καθοριστικής σημασίας. «Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για να κρατήσουμε τη στήριξη των πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι «για να πείσουμε τους σχεδιαστές εθνικής στρατηγικής ως προς την ανάγκη δράσης, ο κ. Junker πρέπει να επικεντρωθεί στο να περιορισθεί η χρηματοδότηση από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να αξιοποιήσει τις διπλωματικές του ικανότητες».

http://www.nytimes.com/2014/10/23/business/international/eu-commission-jean-claude-juncker.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: