Καυγάς κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πάνω στις στάκτες: Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό




Σοβαρές ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα εμπρησμό που προκάλεσε την πυρκαγιά στο μέτωπο της Κινέτας έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και κατέληξε στο Μάτι, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει ανακριτικές έρευνες και για αυτό τον λόγο δεν ήθελε να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Τόσκα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε κριτική ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι τα λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν οργή. Συγκκριμένα:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ακολουθείται η εντολή του πρωθυπουργού για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και για αυτό το λόγο έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τόσο τα ευρήματα από τους δορυφόρους όσο και τα υπηρεσιακά σχέδια που ακολουθήθηκαν κατά το ξέσπασμα των πυρκαγιών. Τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες και ότι είναι αρκετά ύποπτο το γεγονός των παράλληλων και τόσο κοντά μεταξύ τους μετώπων πυρκαγιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστούν όλα τα ευρήματα στην Εισαγγελία Αθηνών.

Σε σχετικές ερωτήσεις τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και ο αρχηγός της Ελληνικής Πυροσβεστικής σημείωσαν ότι δεν έχουν γίνει επιχειρησιακά λάθη ενώ ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι έχει ήδη θέσει την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Αναφορικά με το αν δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που ήταν ο κεντρικός διαχειριστής της επιχείρησης, υποστήριξε ότι οι Αρχές είχαν αφήσει ελεύθερη την έξοδο από την περιοχή και παράλληλα έκλεισε όλες τις εισόδους προκειμένου να μην εισέλθουν οδηγοί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού παραθεριστών που βρίσκονταν στην περιοχή αλλά και των στενών δρόμων που υπάρχουν, δημιουργήθηκε συνωστισμός που δεν επέτρεπε την γρήγορη έξοδο των οδηγών.

Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, αυτή τη στιγμή φτάνει επισήμως τους 83 ενώ συνεχίζονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας οι ταυτοποιήσεις σορών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πιθανότατα το Σάββατο. Παράλληλα, συνεχίζονται στις περιοχές των πυρκαγιών αλλά και στη θάλασσα οι έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι για την συνέντευξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για τη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση. Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα», αναφέρει ο κ. Χρηστίδης.

Το Ποτάμι: Με θράσος προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος». Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά. Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες» αναφέρει το Ποτάμι για την συνέντευξη των κυβερνητικών στελεχών.

“Εντολή του πρωθυπουργού να μη μείνει τίποτα αναπάντητο”, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Στις δικαστικές αρχές ο φάκελος των στοιχείων που συλλέχθηκαν για τις εστίες των πυρκαγιών

“Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο”, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η χθεσινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Για οργανωμένο εμπρησμό σε Κινέττα και Ανατολική Αττική κάνει λόγο η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: