Παραμιλούν στο εξωτερικό για τα ψηφιδωτά της Αμφίπολης




Ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό δαπέδου ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη που παριστά τον Θεό Ερμή να κατευθύνει άρμα, οδηγώντας έναν γενειοφόρο άνδρα στον κάτω κόσμο, αναφέρει η Rossella Lorenzi σε άρθρο της στο DISCOVERY NEWS με τίτλο «Stunning Mosaic Floor Uncovered in Greece’s Mystery Tomb», προσθέτοντας ότι ο Ερμής φοράει πέτασο στο κεφάλι του, μανδύα, φτερωτά σανδάλια, ενώ κρατά στο χέρι του κηρύκειο.

Το μωσαϊκό καλύπτει ολόκληρο το δάπεδο του θαλάμου, ενώ σημαντικό μέρος του έχει καταστραφεί. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ωστόσο πολλές από τις ψηφίδες που λείπουν και θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν την κατεστραμμένη περιοχή.

Ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα, του οποίου βλέπουμε την αριστερή πλευρά του προσώπου, φοράει δάφνινο στεφάνι. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για τον Φίλιππο τον Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχε χάσει το δεξί του μάτι, ενώ κέρδισε δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πολύχρωμο μωσαϊκό χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

«Η μία φιγούρα είναι σίγουρα ο Ερμής. Αυτό είναι σαφές λόγω των διακριτικών στοιχείων που φέρει και που έχουν αποτυπωθεί και σε άλλους μακεδονικούς τάφους. Ποιος είναι όμως ο γενειοφόρος άνδρας τον οποίο οδηγεί ο Ερμής; Τα χαρακτηριστικά του με οδηγούν στο ότι πρόκειται για τον Φίλιππο τον Β’» έγραψε η κλασική αρχαιολόγος, Dorothy King, στο προσωπικό της blog, προσθέτοντας ότι «Πρόκειται πιθανώς για τον Φίλιππο τον Β’ και τα άλογά του, κάτι που στηρίζει την ιδέα ότι πρόκειται για έναν τάφο ή μνημείο για την δόξα του Αλεξάνδρου. Ο Φίλιππος ο Β’ πεθαίνει και έτσι ο Αλέξανδρος μπορεί να γίνει Μεγάλος».

http://news.discovery.com/history/archaeology/stunning-mosaic-floor-uncovered-in-greeces-mystery-tomb-141012.htm

Ο Bill Chappell σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού NATIONAL PUBLIC RADIO με τίτλο «Striking Mosaic Found In Greek Tomb Dates From 4th Century B.C.» αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ανακάλυψαν ένα μυστηριακό και πανέμορφο μωσαϊκό στον μεγαλύτερο τάφο της βόρειας Ελλάδας, το οποίο χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. Το μωσαϊκό αναπαριστά δύο άλογα, έναν άνδρα και τον Θεό Ερμή.

Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα TheToc «οι λεπτομέρειες του έργου είναι εκπληκτικές, στην αναπαράσταση των αλόγων, στα πρόσωπα και στο άρμα, όπως και στην αρμονία των χρωμάτων.

«Ο Θεός Ερμής προηγείται καθώς σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί των οδηγό των ψυχών των νεκρών στο κάτω κόσμο του Άδη» αναφέρει ο ιστότοπος The Amphipolis Tomb.

Το άρθρο παραθέτει παράλληλα προ μηνός ραδιοφωνική ανταπόκριση της Joanna Kakissis από την Αθήνα όπου ο Βρετανός ιστορικός Robin Lane Fox διατύπωνε την άποψή του για την ενδεχόμενη ταυτότητα του νεκρού που κρύβει ο τάφος.

«Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για τον τάφο ενός υψηλόβαθμου συντρόφου στον στρατό του Αλέξανδρου, ο οποίος είχε επιστρέψει ή είχε επιστραφεί η σωρός του στην πατρίδα του την Αμφίπολη» είχε δηλώσει τότε ο Robin Lane Fox. http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2014/10/12/355635742/striking-mosaic-found-in-greek-tomb-dates-from-4th-century-b-c

ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Η επιστροφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και οι τελευταίες ανακαλύψεις ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου πυθμένα, αποτελεί θέμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITORAncient Greek Shipwreck could be Largest of its Kind»). Σύμφωνα με νέους τρισδιάστατους χάρτες υψηλής ευκρίνειας που σχεδιάστηκαν με τη χρήση υποβρύχιου οχήματος με κάμερα, το ναυάγιο εκτείνεται σε 300 μ. στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλοίο βρίσκεται ίσως θαμμένο και κατά πάσα πιθανότητα διατηρείται έως τις μέρες μας. Υπολογίζεται ότι το ναυάγιο μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του «Τιτανικού». Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τον Θ. Θεοδούλου από την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

http://www.csmonitor.com/Science/2014/1010/Ancient-Greek-shipwreck-could-be-largest-of-its-kind-video

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: