Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Την απόφαση για διεξαγωγή συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Κυριακή η οποία θα αποφασίσει το σκηνικό γύρω από το θέμα της πώλησης του Συνεργατισμού καθώς και τη νέα σύγκρουση των εκπαιδευτικών με τον Υπουργό Παιδείας, προβάλλει ο σημερινός Τύπος.
Αναφέρεται επίσης στην συνάντηση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τους δύο ηγέτες πριν από την αναχώρησή της για τη Νέα Υόρκη, την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ελληνική εταιρεία Energean για μεταφορά φυσικού αερίου από πλωτή μονάδα FPSO στην Κύπρο καθώς και την τελετή λήξης των μαθημάτων του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του πρωτοσέλιδου της «Ψηφίζονται Κυριακή – Ηρεμία από Δευτέρα» και γράφει ότι το σκηνικό γύρω από το θέμα της πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα ξεκαθάρισε και το περιέγραψε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος προειδοποίησε για νέο μνημόνιο αν δεν εγκριθεί η συμφωνία. Γράφει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τις απαλλαγές στους εκπαιδευτικούς που στοιχίζουν 52 εκατ, η ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ κόβουν την ‘καλημέρα’ στον Υπουργό παιδείας. Προβάλλει αλλού την τελετή λήξης των μαθημάτων του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «800 εκατ. Ευρώ για το ‘Εστία’» και γράφει ότι κόστος της τάξης των 800 εκατ. Ευρώ θα έχει σε βάθος χρόνου για το κράτος και κατ΄ επέκταση τους φορολογουμένους το σχέδιο Εστία, πρόνοιες του οποίου έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες και ειδικά τους δανειολήπτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αναφέρεται σε ευκαιρία των ηγετών να στείλουν μηνύματα μέσω Σπέχαρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Γράφει επίσης ότι ξέσπασε πόλεμος στην Παιδεία με το Υπουργείο να προτάσσει το κόστος των 52 εκατ. Από τις απαλλαγές.

Με τίτλο «Έρχεται σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης» ο «Πολίτης» αναφέρει ότι εξοικονομήσεις 7,6 εκατ. αποφέρει το Υπουργικό Συμβούλιο από τις αλλαγές στην εκπαίδευση με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να καταργήσει τα προνόμια εκπαιδευτικών που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Επίσης γράφει ότι τα κόμματα αποφάσισαν η ολομέλεια να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να αποφασίσει επί των κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου όσον αφορά τις τράπεζες. Σήμερα επίσης, γράφει σε άλλο θέμα, θα δημοσιευτούν οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

«1.100 ακίνητα βγαίνουν αμέσως στο σφυρί» γράφει στο κύριο θέμα της η «Χαραυγή» προσθέτοντας ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες για τις εκποιήσεις που θα σαρώσουν και τους ευάλωτους. Αναφέρει επίσης ότι από το τί θα πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Λούτ θα εξαρτηθεί αν θα επανερχόσουν οι συνομιλίες, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Γράφει επίσης ότι η ελληνική εταιρεία Energean έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταφορά φυσικού αερίου από πλωτή μονάδα FPSO στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Βουλή θα ψηφίσει για τις τράπεζες την Κυριακή» και γράφει ότι σε ειδική συνεδρία θα προσπαθήσουν οι βουλευτές να διασφαλίσουν την έγκριση των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό και τα ΜΕΔ. Προβάλλει επίσης το δεύτερο κρούσμα δηλητηρίασης με Νόβιτσοκ στη Βρετανία με την τελευταία να ζητά εξηγήσεις από τη Ρωσία. Προβάλλει αλλού τη νέα διένεξη που ξέσπασε μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της κυβέρνησης λόγω των απαλλαγών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ληστεία με την ‘Εστία΄ και γράφει ότι παγίδες κρύβει το σχέδιο γιατί μένουν εκτός σχεδίου οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι. Προβάλλει επίσης την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Βουλή την ερχόμενη Κυριακή. Γράφει επίσης ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναμένει καθαρές κουβέντες με τα ψέματα να έχουν τελειώσει.

Το Κυπριακό Ποντίκι» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Πολιτική εξαπάτηση» και γράφει ότι «αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ζήσαμε στην Κύπρο, μια από τις σοβαρότερες περιπτώσεις πολιτικής εξαπάτησης από την ίδια την κυβέρνηση σε βάρος του λαού» για το θέμα της Συνεργατικής. Προβάλλει επίσης την νέα κόντρα εκπαιδευτικών με τον Υπουργό Παιδείας. Αλλού αναφέρεται στη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και η επιβεβαίωση του πολιτικού εκτοπίσματος του κουρδικού κόμματος.
ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/07/2018 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: