Τρία δισεκατομμύρια ευρώ οι εκροές από τη Συνεργατική σχεδόν μέσα σε έναν χρόνο




Το “κούρεμα” των καταθέσεων και τα capital controls του 2013 θύμιζε η κατάσταση στη Συνεργατική τράπεζα το τελευταίο διάστημα με τους καταθέτες, που η ψυχολογία τους είναι ιδιαίτερα εύθραυστη να προχωρούν σε σημαντικές αναλήψεις.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο από το καλοκαίρι πέρυσι έκαναν φτερά καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ από τον Συνεργατισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», περίπου τα δύο τρίτα αυτών των καταθέσεων απορρόφησε η Τράπεζα Κύπρου και το υπόλοιπο άλλες τράπεζες, με σημαντικό μέρος να καταλήγει στην Ελληνική. Μάλιστα, οι εκροές των τελευταίων ημερών ανήλθαν στα €300 εκατ.

Το παράδειγμα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) καταδεικνύει το πώς ο φόβος και οι φήμες μπορούν να διαλύσουν έναν τραπεζικό οργανισμό. Ένας οργανισμός με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και σημαντικά ίδια κεφάλαια ενεπλάκη σε έναν πολιτικό κυκεώνα και σε μια ψιθυρολογία που μόνο κακό τού έκανε.

Τα αποτελέσματα του εννιαμήνου (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017) έδειχναν ότι ο Συνεργατισμός είχε μπει σε πορεία αναδιάρθρωσης, καθώς έπειτα από 4 χρόνια ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, με αποτέλεσμα, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, «να δημιουργηθεί η ΣΚΤ με ισολογισμό €13,5 δισ., διατηρώντας στην πορεία το ιστορικό μέγεθος και τη σημασία της σε οικονομία και κοινωνία, αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής του τόπου».

Οι ∆είκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΣΚΤ (Total Capital, Tier 1 Capital και Common Equity Tier 1 Capital) στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 διαμορφώθηκαν σε 15,23% (υψηλότερο από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών), ενώ έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας άνω του 30%. Παράλληλα, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η τράπεζα έχει βασικά κεφάλαια €1,2 δισ., ενώ η ρευστότητα του Συνεργατισμού ανερχόταν σε 3,3 €δισ., εκ των οποίων τα €112 εκατ. σε μετρητά, τα €3,1 εκατ. σε καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες και €42 εκατ. σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: