WSJ: Η κρίση στην Ευρώπη βοηθά ναζί-ακροδεξιούς




Με αφορμή την τρίτη θέση που κατέλαβαν την περασμένη Κυριακή οι ακροδεξιοί Δημοκράτες στις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, αλλά και το 10% που απέσπασε την ίδια ημέρα σε δύο δημοσκοπήσεις το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι Matthew Karnitschnig και Anna Molin σε ανταπόκρισή τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Discontent Fuels Election Gains for European Fringe Parties», ασχολούνται με το θέμα.

Επισημαίνουν ότι η άνοδος της λαϊκής υποστήριξης προς ακραία πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκλογών υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για την αδιαφορία των κυβερνήσεών τους σε θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

Και εάν τα αντικαθεστωτικά κόμματα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο, υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, υπάρχει η πιθανότητα τα κυρίαρχα κόμματα να συνταχθούν τελικά με ορισμένες από τις πολιτικές τους, προοπτική που θα είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη λιγότερο σταθερή και πιο διασπασμένη ΕΕ.

Πίσω δε, από τη διάβρωση της στήριξης για τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, βρίσκεται η αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να επιλύσουν τα οικονομικά δεινά που μαστίζουν την περιοχή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει σε βαθιά οικονομική αναταραχή και η λαϊκή αγανάκτηση για την υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, αλλά και για τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και την εκπαίδευση έχουν ωφελήσει τα μέχρι πρότινος περιθωριακά κόμματα.

Και ενώ κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν αποκρύπτει τις ρατσιστικές της πεποιθήσεις, άλλα επιτυχημένα λαϊκίστικα κόμματα, όπως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο», επιδιώκουν μια πιο ευπρόσωπη εικόνα. Για παράδειγμα, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει ως επικεφαλής έναν έγκριτο καθηγητή οικονομικών και παρ’ ότι το κόμμα εισηγείται αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, βασικό του μήνυμα είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ.

http://online.wsj.com/articles/discontent-fuels-election-gains-for-european-fringe-parties-1410815602

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: