Σε φάση “πάρε-δωσε” εισέρχεται το Κυπριακό




Σε μια νέα φάση, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη διαφορά που υπάρχει στα σημεία που δεν συμφωνούν, προχωράει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αν η προσπάθεια πετύχει θα μπορέσει να αρχίσει και η φάση του `πάρε – δώσε`.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, αποφασίστηκε ότι ολοκληρώθηκε η 2η φάση κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν και επεξηγήθηκαν όλες οι προτάσεις και αρχίζει πλέον η 3η φάση, η οποία δεν είναι η τελική.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της νέας αυτής φάσης θα καταβληθεί προσπάθεια σμίκρυνσης των διαφορών στις πτυχές των θεμάτων για τις οποίες οι δύο πλευρές διαφωνούν.

Τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση, προσθέτουν. Αν αυτή είναι επιτυχής, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, αυτή του `πάρε-δώσε`.

Νέα συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

 Ήβη Μιτσίδου Phillips, ΚΥΠΕ-CNA

Έρογλου: Χωρίς πάρε-δώσε δεν θα λυθεί το Κυπριακό

Την ανάγκη να αρχίσει η διαδικασία του πάρε-δώσε για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, για πρώτη φορά στην παρουσία του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Όπως είπε ο Έρογλου, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών και συμφωνήθηκε να αρχίσει η επόμενη φάση, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο χθεσινοβραδινό δείπνο, πράγμα πολύ χρήσιμο για τον Άιντα.

Ο Έρογλου ανέφερε ότι συμφωνήθηκε σήμερα όπως αρχίσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό ένα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να αρχίσει η διαδικασία του πάρε-δώσε και ότι θα συζητηθούν τα κύρια ζητήματα, με προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Ανέφερε ότι ο Άιντα θα αρχίσει τη διπλωματία του πήγαινε-έλα μεταξύ των δύο πλευρών για τη σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Έρογλου είπε ότι, αν και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει τον όρο “πάρε-δώσε”, εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς πάρε-δώσε, που μπορεί να ονομαστεί και “παραχωρήσεις”.

Είπε, επίσης, ότι θα ενημερώσει την ψευδοβουλή την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών.

PHOTO CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: