Μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Αφγανικής κυβέρνησης για επίτευξη εκεχειρίας




Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με Αφγανούς αξιωματούχους για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε χθες Δευτέρα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον.

«Υπάρχει έντονη διπλωματική δραστηριότητα και διάλογος στους διαδρόμους και αυτό συμβαίνει σε διάφορα επίπεδα», εξήγησε ο Νίκολσον στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι συναντήθηκαν μυστικά. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να σημειώσουν προόδους», πρόσθεσε ο Νίκολσον, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα από τη διοίκηση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Οι διπλωμάτες συνάδελφοί μου ασχολούνται με αυτό και η επιτυχία τους εξαρτάται εν μέρει από την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας».

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι είχε προτείνει στα τέλη Φεβρουαρίου τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι όμως τότε δεν απάντησαν επισήμως. Ο Γάνι είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως πολιτικό κόμμα, αν δεχόντουσαν μια εκεχειρία και αναγνώριζαν τους θεσμούς της χώρας.

Έκτοτε η βία έχει συνεχιστεί με τις απώλειες να αυξάνονται και από τις δύο πλευρές, ενώ από το 2017 η Καμπούλ θεωρείται η πιο επικίνδυνη πόλη του Αφγανιστάν.

Ωστόσο ο στρατηγός Νίκολσον πιστεύει ότι «βία και πρόοδος μπορούν να συνυπάρχουν». Συνέκρινε μάλιστα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με αυτή στην Κολομβία πριν από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών FARC, όπου οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονταν ενώ συνεχίζονταν οι μάχες.

«Ξένες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, Αφγανοί αξιωματούχοι – μέσα από την κυβέρνηση και αλλού—όλοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε έναν διάλογο με αυτούς που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν ή κάποια ηγετικά στελέχη των ίδιων των Ταλιμπάν», επεσήμανε.

«Έτσι εξηγείται για ποιο λόγο δεν λάβαμε ποτέ επίσημη απάντηση στην πρόταση του Γάνι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: διεξάγονται έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό των Ταλιμπάν», σημείωσε.

Ο στρατηγός Νίκολσον παραδέχθηκε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά» σε ό,τι αφορά τη βία, σε μια χώρα όπου υπάρχουν 21 οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές, μεταξύ των οποίων η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Τετάρτη οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών στην Καμπούλ, επιδεικνύοντας την ικανότητά τους να επιτίθενται εναντίον σημαντικών στόχων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην επαρχία Λόγκαρ, νοτιοανατολικά της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και τραυματίστηκαν οκτώ πολίτες.

Ο στρατηγός Νίκολσον, που διορίστηκε τον Μάρτιο του 2016 επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για μια περίοδο δύο ετών, πρόκειται να αντικατασταθεί σύντομα από τον στρατηγό Σκοτ Μίλερ, 57 ετών, που ειδικεύεται στις επικίνδυνες και μυστικές επιχειρήσεις.

Ο διορισμός του Μίλερ, τον οποίο αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικυρώθηκε την Τρίτη το βράδυ από το Πεντάγωνο και τώρα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαθέτουν περίπου 14.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

31/05/2018 14:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: