Ή αποδοχή του erga omnes ή δεν υπάρχει συμφωνία, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας




Την ελληνική θέση αναφορικά με τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, αναπτύσσει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

“Στο πλαίσιο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μανουέλ Μακρόν. Με τον ομόλογό μου από την ΠΓΔΜ είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες και μετά το τέλος της Συνόδου είχαμε μια φιλική, ουσιαστική συζήτηση. Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στο Σούνιο με την παρουσία του κυρίου Νίμιτς ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι αρκετά τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Έχουμε διανύσει αρκετό διάστημα αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συμφωνία”, είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει τέτοια πρόοδος που να επιτρέψει μια νέα συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου.

“Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μια εθνική γραμμή”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκεται μια συμφωνία που θα υιοθετηθεί από τους λαούς των δύο κρατών, δεν θα είναι εύθραυστη και θα αντέξει στον χρόνο. “Έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο”, υπογράμμισε.

“Άκουσα χθες με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται την εθνική γραμμή που διαπραγματευόμαστε και αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και εκείνων που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες”, είπε ο πρωθυπουργός τόνισε όμως με νόημα ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος και η διαπραγμάτευση δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ο ίδιος να καλέσει για ενημέρωση τους πολιτικούς αρχηγούς. Δήλωσε ωστόσο έτοιμος να ενημερώσει όποιον αρχηγό κόμματος το επιθυμεί.

“Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτά που απομένουν, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία”, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς να αλλοιώνουμε τις “κόκκινες γραμμές” μας. Ακόμα και η ονομασία είναι ένα κρίσιμο θέμα. Υπάρχουν σκέψεις και εναλλακτικές πάνω στο τραπέζι αλλά πριν από την τελική στάση της πλευράς των Σκοπίων δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες” δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο όνομα στο τραπέζι.

“Υπάρχει μια σειρά από προτάσεις πάνω στο θέμα του ονόματος και στα άλλα ζητήματα, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει”, υπογράμμισε.

“Αισθανόμαστε το βάρος της ιστορικής ευθύνης αλλά όχι την πίεση του χρόνου” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πιέζουμε τους Σκοπιανούς. Υπογράμμισε όμως με νόημα πως η κλεψύδρα τελειώνει τον Ιούνιο προσθέτοντας όμως ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται εάν χρειαστεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία για την ΑΟΖ, τόνισε πως ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο και εξήγησε ότι δεν εξαρτάται από αυτό η ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως η χώρα μας ενισχύει την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων καθώς τη θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική. “Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της πολύπαθης περιοχής, ωστόσο υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση γιατί και η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ είχαν συνάντηση μιας ώρα το πρωί, από την οποία τουλάχιστον ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βγήκε αισιόδοξος.

Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: