WSJ: Το φιάσκο της εκεχειρίας στη Γάζα




Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «The Gaza Cease-Fire Fiasco», αφού θέτει το ερώτημα: «τι άραγε να σκέφτονταν» σπεύδει να διατυπώσει την άποψη της για την πολιτική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση στην κρίση στη Γάζα καθώς και για την πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός που προωθεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι.

Ως φιάσκο, χαρακτηρίζεται η προσπάθεια του Προέδρου Ομπάμα και του ΥΠΕΞ Κέρι, για επίτευξη εκεχειρίας, η οποία είναι πιθανό να παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ενώ σύμφωνα με τη συντακτική επιτροπή η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και οι αραβικές χώρες που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά με το Ισραήλ επιθυμούν, χωρίς να το εκφράζουν δημόσια, να επιτύχει στην προσπάθειά του να καταστρέψει το οπλοστάσιο της Χαμάς. Η Ιορδανία δεν θέλει ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα κυβερνάται από τη Χαμάς, όπως δεν το επιθυμεί και η Σαουδική Αραβία και η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Επίσης, η Παλαιστινιακή Φατάχ που ελέγχει τη Δυτική Όχθη επιθυμεί όπως η Χαμάς αναδυθεί, απ΄ την τρέχουσα κατάσταση, ασθενέστερη. Όμως ο ΥΠΕΞ κ. Κέρι ενέσκηψε απερίσκεπτα στη διαμάχη, προάγοντας την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, που ήταν κοντά στους όρους που απαιτούσε η Χαμάς. Όπως επισημαίνεται αυτή η προσπάθεια αποξενώνει τον μοναδικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και πλήττει την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Η πρόταση που διατυπώνει η ε/φ προς τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον ΥΠΕΞ Κέρι είναι να ξεχάσουν τη φλυαρία για εκεχειρία και ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια υποχρέωση να τερματίσουν τις εχθροπραξίες. Να εκδώσουν δηλώσεις ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να καταστήσουν σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο η Χαμάς μπορεί να σταματήσει τις επιδρομές του Ισραήλ, είναι να σταματήσει την τρομοκρατία που ασκεί κατά των αμάχων στο Ισραήλ και τη Γάζα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει την αρχή, αλλά μόνο μια αρχή, για την αποκατάσταση της επιρροής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

http://online.wsj.com/articles/the-gaza-cease-fire-fiasco-1406589764

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: