Ορατή διά γυμνού οφθαλμού η στροφή των ΗΠΑ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- «Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου (Μπάιντεν) ασφαλώς και χωρίς αμφιβολία αντικατοπτρίζουν την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Υπάρχει συμφωνία σ’ όλα τα κεντρικά θέματα. Κάποια απ’ αυτά που ο αντιπρόεδρος είπε στην πρόσφατη ομιλία του αντανακλούν σε διατυπωθείσα από καιρό αμερικανική πολιτική, σε συγκεκριμένους τομείς, την οποία επαναβεβαίωσε κατά πολύ σθεναρό τρόπο. Την αποφασιστικότητα να δούμε δίκαιη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης που διαίρεσε τη νήσο».

Η παραπάνω δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες για «μερική αλλαγή» της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, αν και ακόμα παραμένει ως στόχο η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα, σθεναρή ήταν και η στήριξη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ενεργειακή Διπλωματία, Έιμος Χοκστάιν, ο οποίος τόνισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Ρούμπιν πρόσθεσε ότι «μία από τις πτυχές που μίλησε (ο κ. Μπάιντεν) είναι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των αδικιών στους ανθρώπους που είχαν επιπτώσεις από την σύγκρουση. Μίλησε επίσης για την αναγνώριση από εμάς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ισχύει από το 1960 και αυτή η μακρά πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Επίσης καλωσόρισε το διακηρυγμένο στόχο του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του να θέσουν την Κύπρος στους δυτικούς θεσμούς. Αυτά είναι διακηρυγμένες πολιτικές».

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για το διορισμό του Λιν Πάσκο, που αναμείχθηκε στις προσπάθειες επιβολής του σχεδίου Ανάν το 2004, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, είναι υπόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, και δεν θα επιβληθεί στις δύο πλευρές εάν υπάρχει περίπτωση απόρριψής του. Είπε σχετικά:

«Ελπίζουμε ότι θα οριστεί νέος ειδικός σύμβουλος από το γεν. γραμματέα που θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί συμβάλλοντας σε κάθε βήμα, αναπτύσσοντας τους δεσμούς μας με κάθε τμήμα της κυπριακής κοινωνίας».

Πρόσθεσε ότι «όλοι μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση είμαστε δεσμευμένοι να δούμε αυτή τη χρονιά να είναι έτος προόδου στο Κυπριακό, παρότι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και να υπερβούμε τα εμπόδια σε μια δίκαιη λύση. Οχι μόνο εμείς, αλλά και τα αφεντικά μας, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κι ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύουν ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η δέσμευση της Ουάσιγκτον για λύση, αντικατοπτρίζεται και στην απόφαση του κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Λευκωσία. «Το μήνυμα που έστειλε», είπε, «είναι πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.  Δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν για πάντα. Το πιστεύουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος κι ο υπουργός Εξωτερικών».

Εντυπωσίασε, πάντως, η φράση του ότι η αμερικανική εμπλοκή, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ενέργειας και δημιουργικότητας στη διαδικασία του Κυπριακού. Τόνισε σχετικά:

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον ΓΓ, την ομάδα του, για να δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς. Κι όχι απλά υποστηρίζοντάς τον, αλλά υποστηρίζοντας τους Κυπρίους και τις δύο κοινότητες, οι οποίες και θα πρέπει να το πετύχουν».

Ο κ. Ρούμπιν πιστεύει ότι «οι ηγέτες είναι έτοιμοι να πάρουν κάποιες από τις σκληρές αποφάσεις για να τερματιστεί η επίπονη διαίρεση και να ανοίξουν όλες οι δυνατότητες που θα δημιουργήσει μια διαρκής και δίκαιη διευθέτηση». Πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι δυνατότητες για λύση ειναι μεγαλύτερες, και υποστήριξε ότι …άλλαξε η Τουρκία. «Υπάρχει», τόνισε, «αλλαγή στη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία θα δοκιμαστεί στα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε όμως ότι είναι κάτι που η Τουρκία επιθυμεί να δει».

Από την πλευρά του, ο κ. Χοκστάιν, ανέλυσε τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και το ρόλο της Κύπρου, λέγοντας τα εξής:

«Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται στην Κύπρο επηρεάζεται κι έχει την επίδραση στο τι συμβαίνει στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Οι αποφάσεις για νέα τεμάχια, ποιος θα τα εκμεταλλευτεί και τι θα συμβεί με το αέριο που θα εξορυχτεί διαπλέκονται με το τι συμβαίνει στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Και βρισκόμαστε σε μια ιστορική χρονική περίοδο».

Ο Αμερικανός υφυπουργός έκανε μία μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις επιλογές των «παικτών» της περιοχής, που διαθέτουν φυσικό αέριο, αλλά και των τρόπων μεταφοράς του στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Τουρκία αποκάλυψε ότι έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αγωγό που θα ξεκινά από το Αζερμπαιτζάν και θα φτάνει στην Ευρώπη, και θα χρειαστεί να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά και να αναζητήσει ποσότητες φυσικού αερίου από άλλες χώρες. Τόνισε ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να μεταφέρει το αέριο του στην Τουρκία, απαιτείται η άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις προθέσεις της Τουρκίας, ο κ. Χοκσταιν τόνισε ότι «υπάρχουν δύο ρολόγια, ένα για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και το άλλο για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσουν δισεκατομμύρια στην ενέργεια και δεν μπορούν να περιμένουν πολύ καιρό». Υπό το πρίσμα αυτό, στην Ουάσιγκτον φέρονται να πιστευουν ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον και της Αγκυρας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι πριν μερικά χρόνια, όταν η Τουρκία απειλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία, παρενέβη η αμερικανική κυβέρνηση, και η Αγκυρα αναγκάστηκε να σταματήσει τους εκβιασμούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: