Αλέξης Τσίπρας, 120 και πολιτική αριθμητική…




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ – www.ethnos.gr

Παραβιάζουν «ανοιχτές πόρτες» όσοι δηλώνουν και δημόσια ότι ο στόχος της κίνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα δεν ήταν η ΔΕΗ, αλλά η προεδρική εκλογή… Προφανώς ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να κάνει μια επίδειξη ισχύος, θεωρώντας ότι θα «μάζευε» εύκολα τους 120 βουλευτές και την επομένη θα έλεγε με κάποιο τρόπο ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί πλέον να κυβερνά και ως εκ τούτου θα έπρεπε να… παραδώσει τα «κλειδιά» του Μεγάρου Μαξίμου.

Καταρχήν, η συλλογή των 120 υπογραφών αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη υπόθεση από ό,τι νόμιζαν στην Κουμουνδούρου. Υποτίμησαν το ΚΚΕ και θεώρησαν δεδομένη τη ΔΗΜΑΡ. Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό ίσως είναι ότι θεώρησαν σίγουρο ότι οι βουλευτές που σήμερα θα υπογράψουν υπέρ του δημοψηφίσματος, σε λίγους μήνες θα υπάκουαν στην οδηγία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπλόκαραν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το συμπέρασμα αυτό είναι απολύτως έωλο και για να πειστεί κανείς αρκεί να «διαβάσει» όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά έναν προς έναν τους βουλευτές που ανήκουν σε αυτά και επιπροσθέτως τους ανεξάρτητους. Ο Γ. Κασσαπίδης, φερ’ ειπείν, που ως βουλευτής Κοζάνης υπέγραψε για το δημοψήφισμα, είναι βέβαιο ότι θα ταυτιζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προεδρική εκλογή; Η Μ. Ιατρίδη που προέρχεται από τη ΝΔ θα έκανε το ίδιο ή μήπως ο Β. Καπερνάρος που διατηρεί δεσμούς με τη δεξιά παράταξη;

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν αρκεί ο χώρος της στήλης για να καταγραφούν… Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές σε λίγους μήνες. Αυτό άλλωστε, εκτός των δεσμών που έχουν πολλοί εξ αυτών με τη ΝΔ, θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πορεία της χώρας και της οικονομίας. Εάν ο Αντ. Σαμαράς πείσει εμπράκτως ότι αλλάζει το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί, εάν πείσει ότι τελείωσαν τα δύσκολα και αρχίζει επιτέλους η ανάκαμψη, τότε τα δεδομένα εκείνη την περίοδο θα είναι διαφορετικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: