Μπαρζανί: “Ήρθε η ώρα να βγούμε από τη φωτιά του Ιράκ”




«Η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι θεμελιώδες δικαίωμα μας και ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί» ανέφερε ο Μασούντ Μπαρζανί, Πρόεδρος της Κουρδικής Τοπικής Κυβέρνησης στο Ιράκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Φωνή της Αμερικής.

«Ο κουρδικός λαός προσπάθησε σκληρά να χτίσει ένα νέο Ιράκ, μετά το 2003 και την πτώση του καθεστώτος Μπάαθ. Προσπαθήσαμε να χτίσουμε μια δημοκρατική, ομοσπονδιακή, πολυπολιτισμική χώρα αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», τόνισε ο κ. Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πρωτόγνωρο και δεν το περίμενε κανείς. Η κατάσταση εδώ είναι τρομακτική και χαώδης. Είμαστε αντιμέτωποι με τρομοκράτες, εξτρεμιστικές ομάδες και μαχητές άγνωστους σε εμάς σε ένα μέτωπο 1.050 χλμ. Αυτή είναι μια εντελώς καινούργια κατάσταση».

Ο ηγέτης των κούρδων στο Ιράκ ανέφερε ότι ο κουρδικός λαός δεν έχει καμία ευθύνη για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. «Παρά το γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της απέναντι μας και ενώ θα έπρεπε να συμμετέχουμε στην σύσταση των κυβερνήσεων στη Βαγδάτη, μας συμπεριφέρονταν σαν να ήμασταν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, εμείς δεν δημιουργήσαμε προβλήματα» επεσήμανε ο Μασούντ Μπαρζανί.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «εάν είχαμε δημιουργήσει ένα δημοκρατικό Ιράκ που θα σεβόταν τα δικαιώματα των κούρδων πολιτών δεν θα γινόταν σήμερα συζήτηση για ανεξάρτητο Κουρδιστάν».

Ο κούρδος ηγέτης υπέδειξε τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι , και μια μικρή ομάδα σιιτών γύρω από αυτόν ως υπεύθυνους για την κρίση που έχει ξεσπάσει.

«Αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κρίση θα πρέπει και να την επιλύσουν» τόνισε ο κ. Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε παρατηρητές και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε μόλις ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση είναι να διενεργήσουμε δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο λαός εάν θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν ή όχι».

Ο Μασούντ Μπαρζανί επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις το διεθνών δυνάμεων απέναντι στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έχουν αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Όπως λέει «Στις πρόσφατες συνομιλίες που είχα με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συζητήσαμε το ενδεχόμενο διάσπασης του Ιράκ και αναφερθήκαμε εκτεταμένα στην πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Οι αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι πλέον καθόλου έντονες στο θέμα αυτό»

Παράλληλα, ο κούρδος ηγέτης τόνισε ότι το Ιράν και η Τουρκία φαίνεται να έχουν κατανοήσει ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν αποτελεί απειλή για αυτούς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κούρδοι του Ιράκ έχουν συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στις δύο αυτές χώρες και στις προσπάθειες επίλυσης με ειρηνικό τρόπο του κουρδικού ζητήματος στο εσωτερικό τους.

«Δεν νομίζω ότι η αντίθεση στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν είναι η σωστή πολιτική. Όπως και να έχει όμως στο τέλος είναι οι κούρδοι που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους» τόνισε ο Μασούντ Μπαρζανί.

Όσο για αυτούς που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν ο κ. Μπαρζανί απαντά με οργή «Τι περιμένουν από εμάς; Οι κούρδοι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για την διατήρηση της ενότητας σε αυτή την περιοχή. Μέχρι και χημικά μας έριξαν αλλά εμείς συνεχίσαμε να παλεύουμε για να μείνει ενωμένη αυτή η χώρα. Για πόσο καιρό οι κούρδοι θα καίγονται στη φωτιά του Ιράκ. Δεν φταίμε εμείς για αυτό που συμβαίνει. Δεν είμαστε εμείς που ανοίγουμε τα κεφάλια των αντιπάλων μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για ένα αβέβαιο μέλλον. Ήρθε η ώρα να βγούμε από τη φωτιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μασούντ Μπαρζανί.

http://gr.voanews.com/content/barzani-interview/1949458.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: