Πρωτοφανές “πολεμικό κλίμα” ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την Novartis: Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής




Όλες οι λεπτομέρειες για την οργάνωση της αυριανής συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, αναμένεται να συζητηθούν σε έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Διάσκεψη έχει προσδιοριστεί για τις 2 μετά το μεσημέρι.

Υπενθυμιζεται ότι η Νέα Δημοκρατία αντιδρά στην μέχρι στιγμής απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες (μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο) στην ψηφοφορία.

Στα ψηφοδέλτια ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

«Πολεμικό» κλίμα πριν τη συνεδρίαση

Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

«Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της» είπε ο κύριος Χατζηδάκης.

«Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω Twitter, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «να προστατέψει τη Βουλή και να μην αμαυρώσει την προεδρία του».

Σε πολύ πιο «πολεμικούς» τόνους κινήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το όνομα του οποίο εμπλέκετα στην υπόθεση.

«Αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα “σκηνικό” που έχει στήσει η κυβέρνηση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόκειται για «100% σκευωρία», είπε ο κ. Λοβέρδος και αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

Προσέθεσε ότι θα ζητήσει να εμφανιστούν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους αποκάλεσε «κουκουλοφόρους», ώστε να βγουν οι κουκούλες, όπως είπε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis Κα στράφηκε με σφοδρότητα «κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής» και επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Το περίγραμμα της διαδικασίας

Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 -με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00- και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

«Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

20/02/2018 11:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: