Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ορκίσθηκε σήμερα πρόεδρος της Αιγύπτου, σε μια τελετή με υποβαθμισμένη την παρουσία των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την καταστολή των διαφωνούντων μετά την ανατροπή πέρυσι του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι εκλογές του περασμένου μήνα, που οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κέρδισε ο Σίσι με 97% των ψήφων, διεξήχθησαν έπειτα από τρία χρόνια αναταραχής αφότου μια λαϊκή εξέγερση τερμάτισε 30 χρόνια εξουσίας του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Χόσνι Μουμπάρακ.
Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης να είναι σταθμευμένα σε στρατηγικά σημεία καθώς ο Σίσι ορκιζόταν ενώπιον των δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να προστατεύει την ενότητα της Αιγύπτου, το νόμο και τα συμφέροντα του λαού της.
Οι δρόμοι γύρω από το δικαστήριο είχαν αποκλεισθεί από το πρωί. Η κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα επίσημη αργία.
Κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, τη συμβολική εστία της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ όπου σπάνια εμφανίζονται πλέον διαδηλωτές, νεαροί πωλούσαν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Σίσι με τα μαύρα γυαλιά ηλίου του.
Σχολιαστές σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έπλεξαν το εγκώμιό του, αποφεύγοντας να αναφερθούν στις εκτεταμένες καταχρήσεις που γίνονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα φέρει σταθερότητα και θα διασώσει την οικονομία.
Πολλοί Αιγύπτιοι συμμερίζονται αυτή την ελπίδα, αλλά η υπομονή τους είναι περιορισμένη. Οι διαδηλώσεις τους έχουν ανατρέψει δύο ηγέτες τα τρία τελευταία χρόνια και η συμμετοχή στις εκλογές, που ήταν μόλις 47%, δείχνει πως ο Σίσι δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ήταν όταν ανέτρεψε τον Μόρσι.
“Ο Σίσι πρέπει να κάνει κάτι στις πρώτες 100 ημέρες του, ο κόσμος θα παρακολουθεί στενά και μπορεί να υπάρξει και άλλη επανάσταση. Έτσι είναι ο λαός σ’ αυτή τη χώρα”, λέει ο 21χρονος φοιτητής Θεολογίας Ίσραα Γιούσεφ.
Οι δυτικές χώρες, οι οποίες είχαν ελπίσει πως η ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 θα οδηγούσε σε μια νεά εποχή δημοκρατίας, παρακολούθησαν την πολιτική μετάβαση της Αιγύπτου να παραπαίει.
Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, αλλά το έτος που έμεινε στην εξουσία αμαυρώθηκε από κατηγορίες ότι σφετερίσθηκε εξουσίες, επέβαλε τις απόψεις των Αδελφών Μουσουλμάνων για το ισλάμ και κακοδιαχειρίσθηκε την οικονομία — κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.
Αφού ο Σίσι τον ανέτρεψε και έγινε ο ντε φάκτο κυβερνήτης της Αιγύπτου, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, μια από τις χειρότερες που έχει υποστεί η ισλαμιστική αυτή οργάνωση στην 86ετή ιστορία της. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στους δρόμους και χιλιάδες φυλακίσθηκαν.
Ακτιβιστές που υποστηρίζουν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους ρίχθηκαν επίσης στη φυλακή, ακόμη και αυτοί που είχαν υποστηρίξει την ανατροπή του Μόρσι, επειδή παραβίασαν ένα νέο νόμο που περιορίζει αυστηρά τις διαμαρτυρίες.
Σύμφωνα με ένα κατάλογο που δημοσιοποίησε η αιγυπτιακή προεδρία, στην ορκωμοσία του Σίσι παρευρέθησαν ο Εμίρης του Κουβέιτ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν και οι πρίγκιπες διάδοχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έστειλαν μόνον ένα σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν να στείλουν μόνο πρεσβευτές.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κάιρο για τον αλ Σίσι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσσι, με πρόσκληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η πρόσκληση προς τον κ. Αναστασιάδη θεωρείται απόδειξη των αναβαθμισμένων σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, δεδομένου του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί στην τελετή ορκωμοσίας.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, ο απόστρατος στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που εξελέγη πρόεδρος της χώρας στα τέλη Μαΐου με ποσοστό 96,9% θα ορκιστεί σήμερα, σε μια τελετή που θα επικυρώσει και επισήμως την εξουσία που ασκεί ντε φάκτο εδώ και ένα χρόνο. Στο Κάιρο αναμένονται για την ορκομωσία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εκτός από τους ηγέτες ορισμένων χωρών του Κόλπου, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τρεις προέδρους αφρικανικών χωρών, ελάχιστοι άλλοι επίσημοι ξένοι προσκεκλημένοι θα παραστούν στην ορκωμοσία του Σίσι ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο Κάιρο.
Ο Σίσι (στη φωτογραφια με τον Πούτιν) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα αφότου ανέτρεψε και συνέλαβε, στις 3 Ιουλίου 2013, τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Το καθεστώς του Σίσι κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση από την οποία προερχόταν ο πρώην πρόεδρος, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ταυτοχρόνως, εξάλειψε και κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες όμως η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε μόνο στο 47,5%.
Εκτός από το Κατάρ, οι υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου που έχουν στηρίξει –κυρίως οικονομικά– τον Σίσι στην προσπάθεια καταστολής του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα εκπροσωπηθούν στην τελετή της ορκωμοσίας στο ανώτατο επίπεδο. Έτσι, στο Κάιρο θα βρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Άμπντελ Αζίζ, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα. Παρόντες θα είναι επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Από την Αφρική, αναμένονται στην τελετή και τις δύο δεξιώσεις που θα ακολουθήσουν στο προεδρικό μέγαρο οι πρόεδροι της Ερυθραίας Ισάιας Αφεουόρκι, της Ισημερινής Γουινέας Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα και του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη, θα εκπροσωπηθούν από τον Τόμας Σάνον, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, στέλνουν στην ορκωμοσία μόνο τους πρεσβευτές τους στην Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA