Κριτική στην Δικαιοσύνη με επιστημονικές και όχι πολιτικές θέσεις, λέει ο Παυλόπουλος




«Η δικηγορική πράξη, πέρα από την κοινωνική προσφορά, είναι μία πράξη που μαθαίνει ιδίως εκείνους, οι οποίοι έχουν και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ότι οφείλουν να σέβονται τη νομολογία και μπορούν να ασκούν κριτική στην νομολογία, αλλά να την ασκούν με επιστημονικό τρόπο και όχι μόνο με ιδεολογικές ή άλλες πολιτικές θέσεις. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αλλά η κριτική στην δικαιοσύνη, λόγω της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πρέπει να γίνεται πάντοτε με τα κριτήρια εκείνα, τα οποία συνδέονται με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα προαναφερθέντα δήλωσε ο ΠτΔ,ξεκινώντας την αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας Δημήτρη Δημητρουλόπουλο στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου, που έγινε στον Πύργο.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο δικηγόρος ζώντας από το λειτούργημά του, στην πραγματικότητα συμβάλλει ή οφείλει να συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών, συμβάλλοντας επίσης ο ίδιος στην κοινωνική συνοχή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του».

«Το κυριότερο όπλο που έχει ο δικαστής για να ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε ιδίως στους σημερινούς καιρούς, διότι δεν είναι δικαίωμα, αλλά είναι μία θεσμική εγγύηση.»

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «δεν πρόκειται περί δικαιώματος, δεν είναι άσκηση εξουσίας, αλλά το δικαιοδοτικό έργο σημαίνει επίλυση διαφοράς με βάση κανόνες δικαίου, οι οποίοι παρέχουν μία πολύ ιδιόμορφη διακριτική ευχέρεια στο δικαστή να αποφασίσει».

«Η διακριτική ευχέρεια του δικαστή» σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την διακριτική ευχέρεια διοικητικού οργάνου, διότι ξέρουμε ότι τα διοικητικά όργανα έχουν σε άλλες περιπτώσεις δέσμια και σε άλλες περιπτώσεις διακριτική ευχέρεια».

Ο δικαστής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει πάντοτε ένας είδος διακριτικής ευχέρειας, αλλά αυτή είναι πολύ ιδιόμορφη» και εξήγησε: «Γιατί ο δικαστής πρέπει να επιλέξει την ερμηνεία εκείνη που ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στα γράμμα και στο πνεύμα του κανόνα. Για αυτό δεν πρόκειται κατ΄ ουσίαν για διακριτική ευχέρεια, όπως ακριβώς την εννοούμε στο χώρο των διοικητικών πράξεων».

Για αυτό, συνέχισε, «υπάρχει η έννοια του δεδικασμένου στο χώρο του δικαιοσύνης, ενώ δεν υπάρχει κανένα δεδικασμένο στο χώρο της έκδοσης διοικητικών πράξεων», διότι όπως σημείωσε, «υπάρχει διάκριση μεταξύ του δεδικασμένου της δικαστικής απόφασης και του απλού τεκμηρίου νομιμότητας που έχει η διοικητική πράξη.»

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θίξει το κοινωνικό κράτος δικαίου

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θίξει το κοινωνικό κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου ως ευρύτερη έννοια στον πυρήνα του. Σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο είναι από τα μεγάλα προβλήματα της δύσης και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλους είπε ότι «σήμερα λόγω της κρίσιμης εποχής στην οποία ζούμε, έχουν καμφθεί βασικές αρχές, για αυτό ο πολίτης έχει ανάγκη από προστασία» και πρόσθεσε: «Η προσωρινή δικαστική προστασία, ιδίως στις φορολογικές και άλλες διαφορές έχει καμφθεί και είναι πάρα πολύ δύσκολη η πρόσβαση στην προσωρινή δικαστική προστασία και στις διοικητικές διαφορές, γι’ αυτό πρέπει να βγαίνουν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατό».

Αναφερόμενος στους δικηγόρους, σημείωσε ότι «σε δύο σημεία δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ως προς το τι σημαίνει δικηγόρος, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, ιδίως, σήμερα, σ΄ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» και εξήγησε: «Το πρώτο, είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και το δεύτερο, που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, είναι το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, και ιδίως της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης».

Όσον αφορά στο θέμα της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «τη θωρακίζει από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής, αυτό τούτο το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -και εξίσου- ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους δικαστές για ν’ ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους, «σ’ αυτό τον ρόλο είσθε συλλειτουργοί και συμπαραστάτες και οφείλετε, και προς τις δύο κατευθύνσεις, ν’ ασκείτε τα καθήκοντά σας, συμπαριστάμενοι στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με τον ρόλο τον οποίο της επιφυλάσσει το Σύνταγμα».

Σχετικά με το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάθε δικαστική απόφαση δεν πρέπει μόνο να είναι ορθή, αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό, αλλά πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στον χρόνο που πρέπει, έτσι ώστε να μην φθάνουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας».

Όπως πρόσθεσε, «σε μιαν εποχή, μάλιστα, που η προσωρινή δικαστική προστασία έχει συρρικνωθεί, η ταχύτητα της εκδίκασης των δικαστικών διαφορών – και ιδίως στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης – είναι κάτι “υπαρξιακό” για τον διάδικο».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους δικηγόρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να στηρίξουμε τους νέους δικηγόρους, διότι είναι αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα».

Όσον αφορά στη στήριξη των νέων δικηγόρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «πρέπει να βοηθηθούν ώστε ν’ αναπτύξουν τις δυνατότητες που πράγματι έχουν», διότι, όπως συμπλήρωσε, «από εκεί θα προέλθει και η ανανέωση του δικηγορικού σώματος, αλλά και η καλύτερη συμπαράσταση του δικηγορικού σώματος προς τη δικαιοσύνη».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «πρέπει να υπάρχει και εδώ η αρχή της αριστείας» και εξήγησε: «Πρέπει, δηλαδή, να μπορούν οι άριστοι να προχωρήσουν, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους. Αλλά για να προχωρήσουν οι καλύτεροι από εσάς, θα πρέπει να δοθούν σε καθένα οι δυνατότητες ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει πραγματική ισότητα όταν ξεκινάει κανείς από διαφορετική βάση».

Όσον αφορά την αριστεία, στην ουσία της, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «σημαίνει ισότητα αναλογική, άρα να δοθούν σε κάθε νέο δικηγόρο τα μέσα ώστε να αναπτύξει την προσωπικότητά του ανάλογα με τις ικανότητές του», προσθέτοντας: «Και αυτή την ισότητα στην αφετηρία, με τις ιδέες που έχετε και με τη δική σας καθημερινή πράξη, μπορείτε να την υπηρετήσετε» διότι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα είναι μια μεγάλη προσφορά στους συναδέλφους σας, στους νέους ανθρώπους που σήμερα αρχίζουν να ασκούν το λειτούργημα».

Όσον αφορά στη δική του διαδρομή, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «σας διαβεβαιώ, ένα από τα πράγματα που δεν ξεχνώ στη ζωή μου είναι ότι επέλεξα τη Νομική σχολή, επέλεξα το λειτούργημα του δικηγόρου στη ζωή μου» διότι, όπως εξήγησε, «ήταν η ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία και ήταν, επίσης, η δικηγορική μου σταδιοδρομία, ιδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα, ένα ουσιαστικό εφόδιο κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

10/02/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η. Κάνιστρα
Πύργος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: