Αλλού αναλαμβάνουν ευθύνες και παραιτούνται




Της ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, www.philenews.com

ΔΕΝ εκπλαγήκαμε ούτε από τα εκλογικά αποτελέσματα ούτε από την ικανοποίηση των κομματικών επιτελείων, γιατί απλώς έγινε ανάγνωση για μια ακόμη φορά από την ανάποδη. Κράτησαν ό,τι συμφέρει στον κάθε σχηματισμό και απέρριψαν όλα τα άλλα. Άρχισαν να μοιράζουν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι πήραν τα μηνύματα. Κάτι που έγινε και παλαιότερα χωρίς να γίνουν ωστόσο  βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, για να φτάσουμε την Κυριακή στο απαξιωτικό για το πολιτικό σύστημα φτύσιμο από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να μην πάει στην κάλπη.

Και δεν πήγε όχι απλώς λόγω οργής για την κρίση. Η μεγάλη μάζα δεν πήγε γιατί δεν εμπιστεύεται κανέναν. Γιατί κανένας από τους παραδοσιακούς ή τους νέους σχηματισμούς δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Δεν έπεισε ότι θα λειτουργήσει διαφορετικά, ανατρεπτικά σε ένα σύστημα σαθρό στο οποίο επιβραβεύονται οι επιτήδειοι, οι καταφερτζήδες. Σε ένα σύστημα που οι νομιμόφρονες, όσοι δεν γλείφουν και όσοι δεν υπηρετούν κομματικές και οικονομικές αυλές, νιώθουν ηλίθιοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

Η συμμετοχή μόνο 266.891 πολιτών από τους 606.916 που δικαιούνταν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα ‘πρεπε να είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Κυριολεκτικά, όχι από την άνεση της κομματικής πολυθρόνας να ακούμε τετριμμένες και διόλου ελπιδοφόρες αναλύσεις και απόψεις που αφορούν και αγγίζουν το κομματικό προσωπικό και τους αυλικούς τους. Δεν αφορούν την πλατιά μάζα του εκλογικού σώματος. Και σίγουρα δεν αφορούν τους νέους ψηφοφόρους και τους ψηφοφόρους από τις πλέον παραγωγικές τάξεις που αντιδρούν απαξιωτικά στο σύστημα που τους απογοήτευσε όπως και όσοι το υπηρετούν -δυστυχώς η πλειονότητα- με ανεπάρκεια.

Στην Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής Κυβέρνησης Έιμον Γκίλμορ παραιτείται από τη θέση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος -του κυβερνητικού συνασπισμού- μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Ο 59χρονος Γκίλμορ ανακοινώνοντας την απόφασή του τόνισε: «πρέπει να ακούσουμε, να λάβουμε υπόψη μας και να ενεργήσουμε σύμφωνα με το μήνυμα που λάβαμε την Παρασκευή». Παραίτηση είχαμε και στην Ισπανία στο αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα μετά την εκλογική πανωλεθρία. Ασφαλώς οι παραιτήσεις από μόνες τους δεν προσφέρουν λύσεις. Αν μη τι άλλο όμως, στέλνουν ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι λαμβάνεται υπόψη και ότι κάτι γίνεται προκειμένου να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, γιατί χωρίς αυτές η δημοκρατία θα συνεχίσει να δέχεται συνεχώς πλήγματα και θα παραχωρείται χώρος σε ακραίες καταστάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: