Το τέλος της κυβερνητικής κρίσης; Ή… μήπως όχι; Το Σκοπιανό “δοκιμάζει” τις αντοχές όλων




Γράφει ο ΣΙΜΟΣ ΡΕΚΤΗΣ

Τέλος στα σενάρια περί αποχώρησης του απο την Κυβέρνηση επεδίωξε να βάλει ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβολευτικής ομάδας του κόμματος του.

Ο κύριος Καμμένος άπάντησε με τη φράση:

«Εχουμε μια συμφωνία με τον Σύριζα μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και θα την τηρήσουμε ως το τέλος. Ως το τέλος της τετραετίας».

Παράλληλα ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει:

«Οι ΑΝΕΛ δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου Μακεδονία η παραγωγο της στην όποια λύση συμφωνηθεί με τα Σκόπια».

Και προχώρησε ακόμα παραπέρα:

«Τα συλλαλητήρια είναι ελέυθερη έκφραση… Αν ήμουν στη Ελλάδα θα πήγαινα κι εγώ … Η οικογένεια μου θα είναι εκεί»

Ακόμα και ο πιο καλόπιστος ακροατής θα μπορούσε να πει ότι αυτά δεν γίνονται. Οτι παρακολουθούμε ενα θέατρο του παραλόγου:

Ο υπουργός Αμυνας να διαφωνεί με την κυβέρνηση σε κορυφαίο εθνικό θέμα και ταυτόχρονα να δηλώνει οτι, δεν φεύγει, δεν παραιτείται, δεν «σπάει» τη συμφωνία.

Αυτά όμως θα μπορούσε να τα πει κανείς αν όλα τα υπόλοιπα μέχρι τώρα ήταν κανονικά. Αλλα ξέρουμε ομως οτι δεν είναι.

Τα μάτια μας και τα αυτιά μας έχουν δει κι έχουν ακούσει πολλά. Και αυτο περνάει έτσι. Το καταπίνουμε αμάσητο.

Τώρα, αν με ρωτήσετε αν θα έβαζα στοίχημα οτι ο κύριος Καμμένος είναι άνθρωπος των λόγων του και θα τηρήσει κατά γράμμα αυτά που είπε… δυσκολεύομαι.

Όσο πιθανόν είναι να αποδεχθεί τελικά μια ονομασία στα Σλάβικα οπως φερ΄ειπείν «Βαρντάτσκα Ματσεντόνιγια» , άλλο τόσο είναι να υποστηρίξει οτι ο κύριος Τσίπρας αθέτησε τη συμφωνία και τον όρο που βάλαμε για το Μακεδονία και να …την κάνει. Οι δυνατότητες ελιγμών και η ευκινησία του κυρίου Καμμένου σε θέματα αρχών ειναι αξιοζήλευτες.

Ετσι παρά τις δεσμεύσεις του κυρίου Καμμένου θα τολμούσα να σημειώσω πώς η ομίχλη που καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις δεν καθάρισε παρά τις … ξάστερες δηλώσεις του υπουργού.

Τα θεμέλια της συγκυβέρνησης δεν πρέπει να θεωρούνται στέρεα πάνω στον «ακλόνητο βράχο» Καμμένο. Βέβαια έχουμε διαψευστεί και στο παρελθόν και μπορεί να διαψευστούμε και τώρα. Ωστόσο ο κύριος Τσίπρας δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ σίγουρος.

Χωρις απαραίτητα να δείχνει κάτι απο τις προθέσεις του Πρωθυπουργόύ, η φράση του κυρίου Τζανακόπουλου δεν αποκλείεται να κρύβει κάτι:

«Το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι επιλογές του κυρίου Τσίπρα, εφόσον καταλήξει σε μια συμφωνία με τα Σκόπια, δεν είναι πολλές και καμία δεν έχει σίγουρο αποτέλεσμα.

  • Να τολμήσει να κάνει δημοψήφισμα, οπως οι γείτονές μας, θεωρείται απίθανο.
  • Να φέρει το θέμα στη Βουλή και να το μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορει να ‘στριμώξει’ τον Καμμένο και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ με το ακλόνητο επιχείρημα οτι «αν πέσουμε και πάμε σε εκλογές δεν θα βρείτε ουτε την ψήφο σας», αλλα είναι σαν να ποντάρει τα ρέστα του σε ενα στοίχημα με όλες τις πιθανότητες εναντίον του.
  • Να φέρει τη συμφωνία για απλή έγκριση απο τη Βουλή. Εκεί θα πρέπει νά εχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την συναίνεση των άλλων κομμάτων σε ένα νέο κύκλο επαφών στις οποίες θα προσπαθήσει να τους επισημάνει το εθνικό χρέος απέναντι σε ένα χρονίζον πρόβλημα.

Προϋπόθεση βεβαίως η όποια λύση να καλύπτει τις προϋποθέσεις που του έθεσαν το περασμένο Σάββατο. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι βέβαιο οτι τα κόμματα θα δώσουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση.

  • Κανείς δεν μπορει να αποκλείσει παντως οτι στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού να υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι η λύση στο Σκοπιανό, ενα προβλημα που μας ταλαιπωρεί χρόνια αλλα και η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τα μνημόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: