Δεν καταδικάζει πολιτικές η αποχή από τις εκλογές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Η ΤΙΜΩΡΙΑ που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα διά της αποχής θα μείνει στο τέλος ορφανή. Η απάντηση στην απαξίωση δεν είναι η αποχή, από τη στιγμή κατά την οποία το μήνυμα παραμένει, τελικά,  χωρίς αποδέκτη. Τα κόμματα θα κρατήσουν τα ποσοστά, λίγο πιο ψηλά-λίγο πιο χαμηλά και τις έδρες. Μετά δε τα κλαψουρίσματα για την αποχή, θα επιστρέψουν στην αρένα των αδιέξοδων πολιτικών. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με πραγματικές ψήφους, επί των εγγεγραμμένων, αποτελεί ήττα για τα περισσότερα κόμματα. Έχουν χάσει σημαντική δύναμη από τες ψήφους που εισέπρατταν στο παρελθόν.

Το πολιτικό σύστημα έχει απογυμνωθεί, νομιμοποιείται όμως να συνεχίσει την ίδια πορεία καθώς η αποχή όχι μόνο δεν ενοχλεί ως φαίνεται κανένα, αλλά εξυπηρετεί, κυρίως, τα μεγάλα κόμματα, που διαθέτουν τους μηχανισμούς. Η αξιολόγηση του φαινομένου της αποχής από εκπροσώπους κομμάτων το βράδυ των εκλογών αλλά και την επόμενη ημέρα, παραπέμπει σε αυτό που όλοι ανέμεναν. Ότι το θέμα θα απασχολήσει ελάχιστα. Φάνηκε πως αντί επί της ουσίας να προβληματίσει, στο μυαλό τους είναι πώς θα διαμορφώσουν συνθήκες διατήρησης των «κεκτημένων», που αφορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μερίδιο στην εξουσία. Αυτό που διεκδικούν είναι μερίδιο στην εκλογική πίτα, όσο συρρικνωμένη και να είναι.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απέδειξε ότι με κάποιες διαφοροποιήσεις, που αφορούν την απόσταση του πρώτου από το δεύτερο, ο διπολισμός παραμένει. Οι πολίτες, είτε συμμετέχοντας είτε απέχοντας από τις εκλογές, έχουν διατηρήσει το δίπολο. Αυτό σημαίνει πως εγκρίνονται οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τον προηγούμενη Κυβέρνηση; Διαχείριση, δηλαδή, Οικονομίας, ένταξη στο Μηχανισμό και πρόσκληση της Τρόικας στη χώρα; Αυτό σημαίνει πως προκρίνονται οι ακολουθούμενες πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης, της λιτότητας και του Μνημονίου; Η αποχή δεν καταδικάζει πολιτικές, απλά της αγνοεί.

Ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος απέδειξε πως δεν μπορεί να παίξει τον οποιοδήποτε εναλλακτικό ρόλο. Ούτε μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό τρίτο πόλο, καθώς ο καθένας προτιμά το μικρομάγαζό του, έστω κι εάν οι πελάτες φεύγουν προς τις… υπεραγορές. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν θα μπορούν σε μερικά χρόνια να παίζουν ούτε το ρόλο του κομπάρσου στους δυο μεγάλους, που θα εναλλάσσονται στην εξουσία. Θα είναι μικρά συμπληρώματα. Αμφότερα τα δύο κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με τα εσωτερικά τους, παρά με την πραγματική πολιτική. Εκφράζουν μια διακηρυκτική περισσότερο πολιτική ενώ αποφεύγουν επιμελώς να ασχοληθούν με το διά ταύτα.

Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται κι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η εύκολη οδός είναι η απάθεια και η αποχή. Το δύσκολο είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα κοινωνικής συνείδησης και ανατροπής. Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ενσωματώθηκαν ακόμη στο ισοπεδωτικό πολιτικό σύστημα του βολέματος και της πελατειακής σχέσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: