Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι προοπτικές για τον Σαμαρά




O Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ηγείται των προσπαθειών για την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιακές αγορές θα αντιμετωπίσει μια δοκιμασία ως προς την αντοχή της κυβέρνησης συνασπισμού του στις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω προκλήσεων από τους αντιμνημονιακούς, επισημαίνουν η Eleni Chrepa και ο Nikos Chrysoloras σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Samaras Stability Tested by Anti-Bailout Party in Greek EU Vote».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι με περισσότερους από τους μισούς νέους στην Ελλάδα εκτός εργασίας, το κυριότερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται το φαβορί στο πλαίσιο των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, η στήριξη για το συγκυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ έχει κατακρημνισθεί, επιδεινώνοντας την ευάλωτη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται η άποψη του Andrew Benito, οικονομολόγου στην Goldman Sachs International στο Λονδίνο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να επιτύχει αξιοσημείωτα ποσοστά και αυτό θα προκαλέσει πανευρωπαϊκούς κλυδωνισμούς «περιπλέκοντας την εθνική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση η εντολή της υφιστάμενης κυβέρνησης συνασπισμού».

Επίσης, καταγράφεται η άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής στην ΑΣΟΕΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές, ενώ τα χαμηλά ποσοστά που πιθανόν θα λάβει το ΠΑΣΟΚ θα το εξαναγκάσει να επιδείξει μεγάλη ενότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αυτοκτονία του κόμματος.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-05-22/samaras-stability-tested-by-anti-bailout-party-in-greek-eu-vote.html

Στις επιπτώσεις που θα έχουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με τίτλο «Europe shares open flat; elections eyed».

Μεταξύ άλλων προβάλλεται η ενδυνάμωση των εξτρεμιστικών και των αντιευρωπαϊκών κομμάτων κατά την τελευταία πενταετία, ενώ προστίθεται ότι η «εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα μοιάζει ευάλωτη, με ενδεχόμενη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

http://www.cnbc.com/id/101699548

Παρόλο που τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπεται θεαματική άνοδος των εξτρεμιστικών κομμάτων, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνταχθούν κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για τη χρόνια ανεργία και τη βραδυκίνητη ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι Griff Witte και Anthony Faiola στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WASHINGTON POST, με τίτλο «As E.U. parliamentary election kicks off, voters are in an anti-establishment mood».

Σε χώρες όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε κάποιο βαθμό και στη Γαλλία, η αντίδραση των ψηφοφόρων μοιάζει εν μέρει ότι στοχεύει στην ηγεσία της Γερμανίας εντός ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτοκαθεδρία σε αρκετές δημοσκοπήσεις και έχοντας επιδείξει μια έντονη παρουσία στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, μια τέτοια ώθηση μοιάζει ότι θα ανανεώσει την πίεση προς την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Π/Θ Α. Σαμαρά, προκειμένου αυτή να οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το ενδεχόμενο ακόμη και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι ένας σταυροφόρος κατά των μέτρων λιτότητας, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την αναθεώρηση του ελληνικού δανείου, ενώ η αυξανόμενη δημοτικότητά του έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία των αγορών, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/as-eu-parliamentary-election-kicks-off-voters-are-in-an-anti-establishment-mood/2014/05/22/f2c26f63-8a2c-4724-8770-f47027dc4060_print.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: