Γερουσιαστής Μενέντεζ: Η Κύπρος δικαιούται να απολαύσει πλήρη ελευθερία




Σε γραπτή του δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρει ότι φέτος τον Ιούλιο είναι η 40ή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η νήσος.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο», δήλωσε.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποτελεί έκφραση της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της οποίας η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 124 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιτελέστηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

«Η Κύπρος δικαιούται να απολαύσει πλήρη πολιτική ελευθερία και οικονομική ευημερία κι αυτό απαιτεί η Τουρκία να αναγνωρίσει το παρελθόν για να διασφαλίσει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους».

Αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπονομευθεί το στάτους της Δημοκρατίας

Διαβεβαιώσεις προς τον Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι ΗΠΑ κι ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά, αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην συμβεί κάτι που να υπονομεύσει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του, Τζέικ Σάλιβαν.

Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή για την συνάντηση που είχε ο κ. Κασουλίδης με τον κ. Σάλιβαν στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα με βάση τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, πριν την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ομάδα διπλωματών της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, αλλά και μέλος της αποστολής του αντιπροέδρου Μπάιντεν, θα επισκεφθούν το χώρο για να επιβεβαιώσουν ότι όλα είναι στη βάση των συμφωνηθέντων.

Η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με βασικό θέμα της συζήτησης την ατζέντα της επίσκεψης στην Κύπρο του αμερικανού αντιπροέδρου, από τις 21-23 Μαΐου. Με βάση τη συνομιλία που είχαν οι κ.κ. Κασουλίδης και Σάλιβαν, η ατζέντα της επίσκεψης Μπάιντεν έχει στην κορυφή την μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου στους τελευταίους 15 μήνες, σε όλα τα επίπεδα και πως θα διευρυνθούν περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται κι ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

Δεύτερον, η ατζέντα περιλαμβάνει το Κυπριακό και την ενθάρρυνση από μέρους των ΗΠΑ σε υψηλότερο επίπεδο, προς τους δύο ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τη δυναμική. Κασουλίδης – Σάλιβαν μίλησαν και για το μικρό πακέτο που θα εξαγγείλει ο κ. Μπάιντεν και τις δυσκολίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα για να συμφωνηθεί.

Τρίτον, στην ατζέντα θα βρίσκονται και τα θέματα ενέργειας, που λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ, μετά την ουκρανική κρίση. Μάλιστα έχει γίνει σαφές ότι με την επίσκεψη Μπάιντεν οι ΗΠΑ κλείνουν τον κύκλο επισκέψεων στις χώρες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην παρούσα και μελλοντική κάλυψη των  ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακά ζητήματα, αλλά και η ουκρανική κρίση.

Χθες ο κ. Κασουλίδης μίλησε στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, τη σημαντικότερη δεξαμενή σκέψης της πόλης, με θέμα «Κύπρος: Το επόμενο κεφάλαιο». Η ομιλία του κάλυψε τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και κινήθηκε στα ίδια περίπου πλαίσια με την ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: