Οι ρωσόφωνοι προχωρούν με τα δημοψηφίσματα – Κίεβο: Οδηγείστε στην καταστροφή




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην ανατολική Ουκρανία για τα δύο δημοψηφίσματα που διεξάγονται σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές με το ερώτημα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα εκλογικά τμήματα σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις των δύο περιοχών θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι επαρχίες αυτές, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη του Σλαβιάνσκ, που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ και θεωρείται προπύργιο των ένοπλων φιλορώσων.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη “γραμμή του μετώπου” στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” εναντίον των αυτονομιστών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή σε δυο πανομοιότυπα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Μέσω αυτών των δημοψηφισμάτων οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.

Στα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν εμφανώς βιαστικά, αναγράφεται μια απλή ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: « Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ». Αν και για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτό που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι η συμμετοχή των πολιτών. Ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλο-ρώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα. Το αποτέλεσμα θα έχει δυνητικά ιστορικές συνέπειες και γι αυτό είναι στο επίκεντρο της προσοχής των 45εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Στο Σλαβιάνσκ μια πόλη 110.000 κατοίκων κοντά στο Ντόνετσκ που θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομάριεφ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει ” 100 % ” συμμετοχή. Στο Ντόνετσκ, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκουιν μίλησε για «εκατομμύρια» ψηφοφόρων. Οι εκλογικές επιτροπές δεν έχουν θέσει ελάχιστο όριο συμμετοχής για να οριστεί έγκυρη η ψηφοφορία και σύμφωνα με τους επικεφαλής των αυτονομιστών «το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και του πολέμου».

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, περισσότερα από 1.200 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν γνωστά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας , από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ διεμήνυσε στις ανατολικές περιοχές της χώρας ότι οδηγούνται στην καταστροφή αν ψηφίσουν “ναι” στο αυριανό δημοψήφισμα για την αυτονομία τους. Ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος θεωρεί παράνομα τα δημοψηφίσματα στις ρωσόφωνες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, κάλεσε τους πολίτες να αποδεχτούν τη διεξαγωγή συνομιλιών “στρογγυλής τραπέζης” για μεγαλύτερη αυτονομία.

Αλλά, αναφερόμενος στους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία της αστυνομίας, ο Τουρτσίνοφ είπε ότι “οι τρομοκράτες” δεν μπορεί να συμμετέχουν. “(Η απόσχιση από την Ουκρανία)…θα ήταν ένα βήμα προς την άβυσσο για αυτές τις περιοχές”, ανέφερε ο Τουρτσίνοφ στην ιστοσελίδα του.

“Εκείνοι που υποστηρίζουν την αυτονομία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας, των κοινωνικών προγραμμάτων και της ζωής γενικότερα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές”, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής.

Τα δημοψηφίσματα “είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στα δύο δημοψηφίσματα στις περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τους αυτονομιστές. Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι απλό: “Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;” και “Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;”.

“Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων”, κατέληξε η Ψάκι.

U.S. DEPARTMENT OF STATE – Office of the Spokesperson – May 10, 2014

Statement by JEN PSAKI, SPOKESPERSON on the Illegal Referenda in Eastern Ukraine

As the United States has said, the referenda being planned for May 11 in portions of eastern Ukraine by armed separatist groups are illegal under Ukrainian law and are an attempt to create further division and disorder.   If these referenda go forward, they will violate international law and the territorial integrity of Ukraine.  The United States will not recognize the results of these illegal referenda.

In addition, we are disappointed that the Russian government has not used its influence to forestall these referenda since President Putin’s suggestion on May 7 that they be postponed, when he also claimed that Russian forces were pulling back from the Ukrainian border.

Unfortunately, we still see no Russian military movement away from the border, and today Kremlin-backed social media and news stations encouraged residents of eastern Ukraine to vote tomorrow, one even offering instructions for polling stations in Moscow.  Russian state media also continue to strongly back the referenda with no mention of Putin’s call for postponement.

The focus of the international community must now be on supporting the Ukrainian government’s consistent efforts to hold a presidential election on May 25.  International observers note that preparations for these elections are proceeding apace and in accordance with international standards, which will allow all Ukrainian people a voice in the future of their country.  According to recent independent polls, a substantial majority of Ukrainians intend to vote on May 25.  Any efforts to disrupt this democratic process will be seen clearly for what they are, attempts to deny the rights of Ukraine’s citizens to express their political will freely.

As President Obama and Chancellor Merkel stated on May 2, the Russian leadership must know that if it continues to destabilize eastern Ukraine and disrupt this month’s presidential election, we will move quickly to impose greater costs on Russia.

The Russian government can still choose to implement its Geneva commitments, as well as follow through on President Putin’s statement of May 7.  We call on them to do so.

ΠΗΓΗ: State Department, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: