Ο Ράιαν υποστηρίζει το έργο του Μιούλερ, όπως και το 58% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση




Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο του ειδικού ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, απορρίπτοντας τις απόψεις για την απομάκρυνση του, σχολιάζει το CNN.

“Πρέπει ν’ αφήσουμε αυτούς τους επαγγελματίες καριέρας να κάνουν την δουλειά τους και να τους υποστηρίξουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν αναφορικά με τον Μιούλερ στην τηλεοπτική εκπομπή “Fox News Sunday.”

Για να συνεχίσει, “Έτσι, δε νομίζω ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ή ν’ αποπεμφθεί από τα καθήκοντά του. Ο πρόεδρος, το ξεκαθάρισε ότι δεν θα το πράξει,” τόνισε ο ίδιος.

Από την έναρξη της έρευνας του ειδικού ανακριτή ο Ράιαν έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του, ενώ τον έχει υπερασπίσει έναντι της κριτικής που έχει δεχτεί.

Ο ίδιος, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο CNN, την Πέμπτη δεν θεωρεί ότι η απαγγελία κατηγοριών που έγινε κατά πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στην προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί προσπάθεια “αποπροσανατολισμού” έναντι της προώθησης του φορολογικού νομοσχεδίου από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Ράιαν υποστηρίζει με κάθε τρόπο ότι ο Μιούλερ “θα πρέπει να κάνει την δουλειά του.”

“Αυτό είναι το δικαστικό μας σύστημα και πρέπει να παίξει τον ρόλο του,” δήλωσε ο Ράιαν την Πέμπτη, ενώ η συνέντευξή του μεταδόθηκε χθες.

Οι δηλώσεις αυτές, δημοσιοποιήθηκαν ενώ ομάδα Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ασκεί πιέσεις για την ψήφιση απόφασης σχετικά με την παραίτηση του Μιούλερ από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ματ Γκάετζ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Φλόριντα δήλωσε την Παρασκευή, ότι ο Μιούλερ “πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.”

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (The Washington Post-ABC News) ποσοστό 58% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τους χειρισμούς του Μιούλερ στην έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ το 28% δεν τους εγκρίνουν.

Επίσης, ποσοστό 68% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση εγκρίνουν την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ποσοστό 51% δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνεργάζεται με τον Μιούλερ στην διεξαγωγή της έρευνας, έναντι ποσοστού 37% που πιστεύει ότι συνεργάζεται. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση ν’ απολύσει τον Μιούλερ, απαλλάσσοντας τον από τα καθήκοντά του. Το ζήτημα αυτό, έχει τεθεί κι έχει συζητηθεί μεταξύ του προέδρου και των στενών συνεργατών του στο Λευκό Οίκο, ενώ όπως έγινε γνωστό επικράτησε η άποψη ότι μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά του Τραμπ θα έδινε την εντύπωση ότι ο ίδιος, προσπαθεί να κρύψει κάτι κι έτσι ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεργαστεί.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Τραμπ έχει συνομιλήσει και με τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, ο οποίος τον συμβούλεψε να σκληρύνει την στάση του έναντι του ειδικού ανακριτή μέσω δύο ενεργειών. Της μείωσης των κονδυλίων για την χρηματοδότηση της έρευνας που διεξάγεται, αλλά και του περιορισμού του εύρους των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο Τραμπ φέρεται να απέρριψε την υιοθέτηση μιας τέτοιας σκληρής στάσης, προτιμώντας να συνεργαστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, πολλοί από τους συνεργάτες του στο Λευκό Οίκο έχουν δεχτεί να καταθέσουν ή προγραμματίζουν την κατάθεσή τους στον ειδικό ανακριτή για την έρευνα που βρίσκεται που σε εξέλιξη, ενώ οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος παραδίδει και σχετικά έγγραφα προς την ομάδα ερευνών του Μιούλερ.

Σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ, του πρώην συνεργάτη του, Ρικ Γκέιτς, αλλά και του πρώην συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλος, το 53% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ευρύ πλαίσιο παράνομων ενεργειών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ποσοστό 28% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι πρόκειται για παράνομες πράξεις μόνο των τριών πρώην συνεργατών, ενώ το 19% δεν εκφράζει άποψη. Ο Μάναφορτ και ο Γκέιτς δήλωσαν αθώοι για τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται, ενώ ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI.

Ποσοστό 49% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Τραμπ “διέπραξε αδίκημα σχετικά με πιθανές προσπάθειες των Ρώσων να επηρεάσουν τις εκλογές,” ενώ μόλις το 19% από αυτούς εκτιμούν ότι υπάρχουν “ατράνταχτες αποδείξεις” για ένα τέτοιο αδίκημα. Ποσοστό 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κατά την άποψή τους, η όλη ιστορία στηρίζεται σε υποψίες, ενώ το 44% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανή η διάπραξη αδικήματος από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η έρευνα του Μιούλερ ενεργοποιήθηκε μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Μάιο. Ο Μιούλερ διορίστηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, καθώς είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεσή του είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ ενεργεί ως ανεξάρτητος ανακριτής, με εισαγγελικά καθήκοντα ως προς τη νομική δικαιοδοσία της απαγγελίας κατηγοριών, αφού διαπιστώσει την διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Το εύρος της έρευνας του περιλαμβάνει το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων κι επιχειρηματιών, ενώ για τον σκοπό αυτό, διερευνά τις επιχειρηματικές σχέσεις πρώην στελεχών του Αμερικανού προέδρου με την Ρωσία. Η έρευνα του επίσης, διευρύνεται χρονικά προς τα πίσω, όπως απέδειξε η περίπτωση του Μάναφορτ, αλλά και ως προς το εύρος των σχέσεων κι αντικειμένων που διερευνά, προκαλώντας ανησυχία στο Κογκρέσο.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, με την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας διεξάγουν έρευνες για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Στόχος των ερευνών είναι η ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Η ταχύτητα των ερευνών του Μιούλερ, αλλά και το εύρος της έρευνας προβληματίζει το Κογκρέσο, μετά την απαγγελία κατηγοριών της προηγούμενης εβδομάδας κι αναφορικά με την νομική διαθεσιμότητα των βασικών μαρτύρων να καταθέσουν.

Από την πλευρά του ο Μιούλερ, φαίνεται παράλληλα με την διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του Τραμπ με την Ρωσία, να κινείται και προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής ανακρίσεων ανθρώπων του στενού πυρήνα συνεργατών του προέδρου στον Λευκό Οίκο, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεχόμενο ν’ ανακριθούν και μέλη της οικογένειας του Τραμπ, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η αντίδρασή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

06/11/2017 08:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: