Στους 22 -μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά- έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου.
Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών, ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ, που περνούσε από τη θαλάσσια περιοχή, και το δεύτερο από σκάφος του Λιμενικού.
Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, με τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο Super Puma και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το ναυάγιο ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία μετά το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου. «Τραβήχτηκε» στη στεριά και από μέσα ανασύρθηκαν 16 σοροί, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.
Οι έρευνες συνεχίζονται στη θάλασσα, όπου έως τώρα έχουν εντοπισθεί, εκτός από τις σορούς των δύο γυναικών, δύο σοροί ενηλίκων και δύο παιδιών.
— Μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από τη Σάμο στην Αθήνα ένα τριών χρονών αγοράκι, συριακής καταγωγής, που ήταν διασωληνωμένο.
Το παιδί είχε διασωθεί από το σημερινό ναυάγιο ανοικτά της Σάμου.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14:30 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας απ’ όπου διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο» αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020» προβλέπει 4,648 δισ. για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος «περίφραξης» των συνόρων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων -μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, προσθέτει το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ