Μόσχα: Για την αιματοχυσία ευθύνονται Ουάσιγκτον και Κίεβο, όχι στις εκλογές




Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι αυτό”, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις στον Τύπο του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κίεβου όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο “έγκλημα” που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη “χούντα” του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν επίσης στο “έγκλημα” στην πόλη αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική “έγκριση” της “επιχείρησης αντιποίνων” στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν “παράλογη” την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία όπου η βία κλιμακώθηκε χθες. Η Μόσχα “έχασε” την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι ούτε σε θέση να τις πείσει να “αφοπλιστούν” μπροστά στην “άμεση απειλή για τη ζωή τους”, τόνισε ο ρώσος εκπρόσωπος.

ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

H υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «συντονίσθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, ανέφερε η SBU σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Τρανσδνειστερίας, της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο. Αυτοί οι δύο αποτελούν μέρος της «Οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής κλίκας που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τα επεισόδια βίας στην Οδησσό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων στο περιθώριο μιας πορείας υπέρ της ενότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της αστυνομίας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε σήμερα «τη στεναχώρια και το σοκ του» για το γεγονός ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εμπρηστική επίθεση στο κτίριο της Οδησσού, το λιμάνι στα νότια της Ουκρανίας.

«Είμαι στεναχωρημένος και σοκαρισμένος μετά τον φρικτό θάνατο τόσο πολλών ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στην Οδησσό» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τους συγγενείς τους, σε ένα δελτίο τύπου.

Καταδίκασε «με το μεγαλύτερο σθένος» το ξέσπασμα των επεισοδίων βίας «στην Οδησσό αλλά και σε άλλες πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου οι διαδηλωτές συγκρούονται χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς να διστάσουν να σκοτώσουν ή να δολοφονήσουν».

«Η τραγωδία της Οδησσού πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια! Η βία δε γεννά παρά μόνο βία. Εάν δεν καταφέρουμε να το τιθασεύουμε αυτό, θα μπορούσαμε σίγουρα να φθάσουμε στο σημείο όπου θα είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε» αυτήν την κλιμάκωση της βίας, προσέθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΡΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, DPA, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: