ΔΝΤ: Το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη




ΡΕΠΟΡΤΑΖ VOA News

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015, προβλέπει στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του, World Economic Outlook (WEO), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος, και κατά 2,9% το 2015.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε βάθος διετίας, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, από 27,3% το 2013, σε 26,3% το 2014 και 24,4% το 2015.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, ο Οικονομικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, ανέφερε ότι η Γερμανική οικονομία, που είναι η πιο ισχυρή μεταξύ των 18 χωρών – μελών της ΕΕ, αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1,7%, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα επιδείξουν «χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης». 

Γενικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3.6% φέτος και 3.9% το 2015.

Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008 «δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη».  Όπως είπε τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλλει ορισμένες κυβερνήσεις προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους έχουν χαλαρώσει και οι επενδυτές «ανησυχούν λιγότερο» για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των κρατών αυτών, ενώ οι τράπεζες «σταδιακά ισχυροποιούνται».

Κίνδυνοι πάντα θα ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο κ. Μπλανσάρντ, καθώς η διεύρυνση των ανεπτυγμένων οικονομιών «παραμένει» σε χαμηλά επίπεδα και η ενίσχυση των αναπτυσσόμενων οικονομιών δείχνει σημάδια εξασθένισης, ενώ όπως είπε ο οικονομικός διευθυντής του ΔΝΤ, εξίσου σημαντικό θεωρείται και το πρόβλημα της άνισης κατανομής του πλούτου που παράγεται.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέρ Μπλανσάρντ οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα σημειώσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, που υπολογίζεται περίπου στο 2,8% για φέτος, ενώ οι ισχυρότερες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Κίνα και η Ινδία, θα σημειώσουν ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Τέλος, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο ακόμα δεν έχουν επηρεάσει την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/imf-world-economy/1889001.html

PHOTO: International Monetary Fund Economic Counsellor Olivier Blanchard answers a question during a joint press conference on the World Economic Outlook April 8, 2014 at the IMF Headquarters in Washington, DC. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: