Σωσίβιο στις διαπραγματεύσεις – Αναβάθμιση Ε.Ε. στη διαδικασία και ΜΟΕ στην ατζέντα του Φούλε




Του Κώστα Βενιζέλου

Σωσίβιο στη διαδικασία θεωρούν πλέον και οι Βρυξέλλες την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ και προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε (φωτογραφία), ο οποίος άρχισε επαφές χθες στη Λευκωσία.Δυο ήταν τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης:

Πρώτο, η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Κοντολογίς να έχει ουσιαστικό ρόλο με τη δυνατότητα παρέμβασης, ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ. Ο τελευταίος έχει ενταχθεί στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το ζητούμενο είναι να μπορεί να παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίζεται ότι τα όσα συζητούνται είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν φαίνεται να ευνοεί η τουρκική πλευρά.

Δεύτερο, η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, συζήτησε με τον Πρόεδρο το θέμα της Αμμοχώστου και φαίνεται να ευνοεί αυτό που προωθείται και από τους Αμερικανούς, για την είσοδο στην κλειστή περιοχή εμπειρογνωμόνων με στόχο να γίνει μια οικονομικοτεχνική μελέτη. Φαίνεται από τη συζήτηση ότι το θέμα αυτό μπορεί να συνδεθεί με άλλα ΜΟΕ, τα οποία, ωστόσο,  δεν αναφέρθηκαν.

Και τα δυο ζητήματα θα συζητούσε χθες βράδυ ο Επίτροπος Φούλε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για να καταγράψει και τις αντιδράσεις του. Παράλληλα, θα συζητήσει με την τουρκική πλευρά και τα ζητήματα που αφορούν την εναρμόνισή του κατεχόμενου τμήματος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να υπάρξει προετοιμασία για μετά τη λύση.

Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη- Φούλε, ο Επίτροπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε «μια πολύ περιεκτική και πολύ καλή συζήτηση». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης είπε πως έγινε «μια διεξοδική συζήτηση, κατατέθηκαν πολλές σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί ο κ. Βαν Νούφελ και η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ». Είπε ακόμη πως «η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως την αξία και τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου».

Το θέμα των ΜΟΕ και ειδικότερα αυτό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, θα συζητήσει σήμερα στη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν. Ο κ. Ρούμπιν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Ο αμερικανικός παράγοντας θεωρεί πως η προώθηση και εφαρμογή μέτρων οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα δώσει νέα δυναμική στη διαδικασία.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Δεν συζητούν Βαρώσια

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προσγειώσει τους εν δυνάμει μεσολαβητές σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως τα ΜΟΕ  πρέπει να είναι αμοιβαία, υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, πρότεινε την αποναρκοθέτηση όλου του νησιού. Η ε/κ πλευρά, όταν γίνεται αναφορά σε ΜΟΕ, λαμβάνει υπόψη μόνο το άνοιγμα των Βαρωσίων, είπε ο κατοχικός ηγέτης.

 Ο Έρογλου έσπευσε να αναφέρει και τα εξής: «Λέω και εγώ ελάτε να περάσουμε τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, να ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη του λαού μου προς εσάς. Οι Ε/κ λένε ότι αυτό θα γίνει μετά τη συμφωνία. Τότε, γιατί τα Βαρώσια δεν μπορούν να γίνουν μετά τη συμφωνία;».

 Με την επιστροφή των Βαρωσίων, το θέμα δεν θα τελειώσει, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι οι Ε/κ θέλουν την επιστροφή 160.000 ατόμων στις εστίες τους, λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα που θα λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τα ΜΟΕ.

«Το σημαντικό είναι να μπορέσει να μεταφερθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ειλικρίνεια, η επιθυμία μας να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Εάν υπάρχει επιθυμία και από την ε/κ πλευρά, όσο από την τ/κ, και μπορούν να αντικατοπτριστούν στο τραπέζι με σοβαρότητα οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο πέρασμα των 40 χρόνων, μια συμφωνία θα μπορέσει να υπάρξει». Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί χαρακτήρισε ως εικασίες τις πληροφορίες για συζήτηση του θέματος των Βαρωσίων κατά τις επαφές που θα έχει στο νησί ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν. Ο  «υπουργός» εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σχετικά με τα Βαρώσια στην ατζέντα τους, προσθέτοντας ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: