Προκλήσεις και ευθύνες με αφορμή την Αμμόχωστο: Ίσως η πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος




Του Ανδρέα Μορφίτη

Οι τελευταίες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να «ανοίξει» ένα μέρος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου για χρήση από τούρκους και τ/κ πολίτες αλλά και για όσους Αμμοχωστιανούς επιθυμούν να επιστρέψουν κάτω από τ/κ διοίκηση, επαναφέρουν στο προσκήνιο την υπόθεση της Αμμοχώστου ως την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα Ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 ολόκληρη η πόλη της Αμμοχώστου θα έπρεπε να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί των εκάστοτε Κυβερνώντων και διαπραγματευτών μας, περιόρισαν την υποχρέωση της τουρκίας στο σημείο για την κατ’ αρχήν επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της πόλης που ανέρχεται στο 16.7% των Δημοτικών ορίων της Αμμοχώστου όπως ήταν κατά τον Αύγουστο 1974 και το όλο θέμα να ρυθμιστεί με την οριστική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Στη συνέχεια οι διαπραγματευτές μας απέτυχαν παταγωδώς να εντάξουν και να εφαρμόσουν ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αιτιολογώντας την αποτυχία αυτή ως αποτέλεσμα της αξίωσης της τουρκικής πλευράς να παραχωρήσουμε ως αντάλλαγμα την αναγνώριση του αεροδρομίου της Τύμπου!

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση και η τραγικότερη εξέλιξη στην ιστορία της Αμμοχώστου ήταν η βολιδοσκόπηση που έκανε ο τότε Αμερικανός Πρέσβης John Koening σε συγκέντρωση των μελών του ΕΒΕ Αμμοχώστου στις 13/1/2015 ενώπιον και του ιδίου του Δημάρχου της πόλης μας Αλέξη Γαλανού.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβυς πρότεινε στους παρευρισκομένους όπως αρχίσουν να σκέφτονται ως μέρος μιας «ρεαλιστικής» πολιτικής την πιθανότητα ανοίγματος του περιφραγμένου μέρους της Αμμοχώστου υπό …τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την πρόκληση αυτή του τότε Αμερικανού Πρέσβυ, κατήγγειλε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με επιστολή του στις 15/1/2015 αλλά ποτέ δεν μάθαμε ποιο υπήρξε το αποτέλεσμα αυτής της επιστολής – καταγγελίας.

Το τραγικότερο όλων υπήρξε η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους της πολιτικής μας ηγεσίας, των πολιτικών κομμάτων αλλά και των ιδίων των κατοίκων της Αμμοχώστου που στην ολότητά τους παρέμειναν βουβοί, αδρανείς και αμέτοχοι (άρθρο μου ημερομηνίας 22/1/2015).

Η ίδια αδράνεια και αδιαφορία επεδείχθη από όλους τους πιο πάνω στην πλήρη αποτυχία της ε/κ πλευράς να θέσει επιτακτικά και αποτελεσματικά την εφαρμογή της πρόνοιας επιστροφής της Αμμοχώστου ως Μ.Ο.Ε. όπως προέβλεπαν τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ίδιας της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της πρόκλησης για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ διοίκηση υπέβαλα για συζήτηση στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/2/2014, 18/4/2014, 29/10/2014, 8/12/2014 και 15/1/2015 αλλά ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αρνήθηκε να το θέσει σε συζήτηση με το αιτιολογικό να μην διασπαστούν οι Αμμοχωστιανοί!!!

Τώρα λοιπόν που το θέμα επανέρχεται δριμύτερα, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν ευθαρσώς και με παρρησία ενώπιον του ενδεχομένου οι τ/κ να υλοποιήσουν την πρόκληση και μερίδα των Αμμοχωστιανών να θελήσει να επιστρέψει κάτω από τ/κ διοίκηση και με όποιους όρους επιχειρήσει να θέσει το κατοχικό καθεστώς.

Τα μισόλογα των κυβερνώντων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες λίγες ημέρες αλλά και οι οποιεσδήποτε «μεσοβέζικες» δηλώσεις ενδεχομένως να εκφραστούν από όλους του πολιτικούς άρχοντες όχι μόνο δεν θα εμποδίσουν τις τραγικές εξελίξεις που διαγράφονται αλλά αντίθετα θα διευκολύνουν τους δόλιους τουρκικούς χειρισμούς που θα επιχειρηθούν εις βάρος των ιδίων των Αμμοχωστιανών αλλά και της ίδιας της εθνικής μας υπόθεσης.

Στις 3/5/2017, όταν συντόνιζα τη διάλεξη του ΚΥΚΕΜ στη Λάρνακα με θέμα «Η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» και με ομιλητή τον διαπραγματευτή μας κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, είχα θέσει το ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μερίδα των Αμμοχωστιανών να θελήσουν να επιστρέψουν κάτω από τ/κ διοίκηση.

Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ρητά και εμφαντικά: «Αυτό θα είναι η καταστροφικότερη εξέλιξη και η ταφόπλακα για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπουν τα Ψηφίσματα των Η.Ε., της Ε.Ε. και οι πρόνοιες στις συμφωνίες Υψηλού επιπέδου».

Ως εκ τούτου οφείλει τόσο ο κ. Μαυρογιάννης, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να δηλώσουν δημοσίως και να τοποθετηθούν χωρίς μισόλογα και περιστροφές ενώπιον μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης.

Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστούν συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για την ταφόπετρα που θα τοποθετηθεί στον τάφο της θαλασσοφίλητης πόλης μας.

Προσωπικά δεν μπόρεσα ποτέ να ερμηνεύσω την απόλυτη σιωπή του διαπραγματευτή αλλά και όλων των Κομματικών μας ηγεσιών για το θέμα της Αμμοχώστου καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντάνα.
Οποιοσδήποτε μπορεί να την ερμηνεύσει ας μας απαντήσει, τόσο στους Αμμοχωστιανούς όσο και στον Κυπριακό Ελληνισμό!

  • Υ.Γ. Αντί της αξίωσης για εφαρμογή του ΜΟΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου, η ε/κ πλευρά διολίσθησε κυριολεκτικά στη συζήτηση εφαρμογής του ΜΟΕ για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας που σε τελευταία ανάλυση θα διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την παραχώρηση του μέρους της περιφραγμένης Αμμοχώστου στους τ/κ και τούρκους πολίτες και ενδεχομένως για όσους ε/κ επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην πόλη τους κάτω από τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος και της ίδιας της Άγκυρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: