Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι κινήσεις της Λευκωσίας για το θέμα των Μαρωνιτών και της Αμμοχώστου, η επιστροφή της ΑΤΑ από 1.1.2018, η συμφωνία πλαίσιο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών ιατρών, η απόρριψη από τον Υπουργό Οικονομιών αιτήματος της Ένωσης Δήμων για αύξηση της κρατικής χορηγίας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και τα μέτρα πρόληψης της τρομοκρατίας, λόγω της τουριστικής περιόδου που εξήγγειλε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Επέστρεψε η ΑΤΑ”, γράφει ότι μετά από έξι χρόνια, ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής των μισθών επανέρχεται από 1.1.2018 και στον ιδιωτικό αλλά και στον ημιδημόσιο τομέα, μετά από συμφωνία που υπέγραψαν χθες στο Υπουργείο Εργασίας οι κοινωνικοί εταίροι. Αλλού γράφει ότι Κυβέρνηση και συντεχνίες ιατρών υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, μέσω της αναγκαίας αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της σταδιακής αυτονόμησης τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χαλαζοθύελλα “τρύπησε” τουρκικό αεροπλάνο που έκανε αναγκαστική προσγείωση.

Ο “Πολίτης”, με κύριο τίτλο “Κίνηση-απάντηση από την κυβέρνηση”, γράφει ότι το Προεδρικό απέφυγε να τεντώσει το σχοινί της αντιπαράθεσης με το Ακιντζί ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ενέταξαν την κίνηση για Μαρωνίτες και Αμμόχωστο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε χθες το αίτημα της Ένωσης Δήμων για αύξηση της κρατικής χορηγίας, η οποία είναι μειωμένη κατά 47% σε σχέση με το 2010. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια, επιτυγχάνεται ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

“Ο Φιλελεύθερος” έχει τίτλο “Κινήσεις αντιπερισπασμού” και γράφει ότι για το θέμα της Αμμοχώστου, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς και τίποτε περαιτέρω, η Κυβέρνηση μελετά νομικά και πολιτικά μέτρα. Πρόθεση είναι να κινηθεί προληπτικά, ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί από μέρους των Τούρκων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σπάνιο τύμβο που εντοπίστηκε στην Παλαίπαφο. Αλλού γράφει ότι νέες οδηγίες για εντατικοποίηση της επαγρύπνησης όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης της τρομοκρατίας, λόγω της τουριστικής περιόδου, έδωσε προχθές ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Κλείνουν τρύπες άρον-άρον ενόψει εκλογών” γράφει ότι όσες “τρύπες” άφησαν πίσω τους οι κυβερνώντες φτιάχνοντας μαξιλαράκι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τρέχουν άρον-άρον να κλείσουν τώρα ενόψει εκλογών. Παράδειγμα, η συμφωνία για τους γιατρούς ενώ στερούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια από τη δημόσια υγεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “καρπός του κοινωνικού διαλόγου, η επανεκκίνηση της ΑΤΑ”, σημειώνοντας ότι η ΑΤΑ θα δίδεται μία φορά το χρόνο σε ποσοστό 50% επί της ετήσιας αύξησης του ΔΤΚ. Αλλού αναφέρεται στην ανησυχία του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα, ο οποίος διαπιστώνει ότι μετά την κατάρρευση της προσπάθειας “απομακρυνόμαστε” από τη λύση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας αναθερμαίνεται” γράφει ότι η Ρωσία διάταξε  την έξοδο εκατοντάδων διπλωματών των ΗΠΑ σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις που αποφάσισε η Αμερικανική Γερουσία. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη καλωσορίζουν οποιαδήποτε αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο, καθώς η Κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι η περιοχή όπου υπάρχουν χρησιμοποιημένα λάστιχα κοντά στο Βασιλικό αποτελεί «ατύχημα που αναμένεται να συμβεί».

ΚΥΠΕ – Μαρία ΑντούναΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/07/2017 09:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: