Δεν υπάρχει πρόοδος, δεν πάμε Ελβετία φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιλντιρίμ




Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αθήνας, συμφώνησαν ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες στην Ελβετία, αλλά παρόλα αυτά, είπαν, έστω και η μικρή αυτή πρόοδος πρέπει να αποτελέσει βάση για τη συνέχιση της προσπάθειας, ιδίως με την επάνοδο σήμερα Πέμπτη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, όταν ετέθη το ζήτημα της μετάβασης των πρωθυπουργών στην Ελβετία, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν σημειώθηκε ικανή πρόοδος που να δικαιολογεί συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Γιλντιρίμ φέρεται να μην ήταν αρνητικός στη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, το βράδυ της Τετάρτης, και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε μόνο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Επισήμανε ακόμα ότι αναφέρεται σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, “χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα”.

Οι δύο ηγέτες, λέει το Μαξίμου, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά τη σημερινή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: