Αναστασιάδης και Κοτζιάς εμμένουν στις αρχές τους: Η απόρριψη του τελεσιγράφου του Τσαβούσογλου




“Συνεχίζουμε και ενοχλούμε γιατί είμαστε στις αρχές μας και εγώ και ο κ. Αναστασιαδης”, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος της απογευματινής συνεδρίας της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιείται στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία.

Ερωτηθείς τι όνειρα βλέπει με αφορμή και την σχετική αναφορά του Μεβλούτ Τσαβουσογλου χθες το απόγευμα,ο Νίκος Κοτζιάς χαμογέλασε μόνο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ:
Ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στη Διάσκεψη ιδιαίτερα επιθετικός, με εμφανή πρόθεση να την τορπιλίσει. Απείλησε ότι δεν μπορεί να συζητάει τα ίδια και τα ίδια (!) και ότι θα σηκωθεί να φύγει. Επιτέθηκε δε με σκαιότατο τρόπο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και του απάντησε αμέσως.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά προωθεί στον τουρκικό Τύπο την εικόνα ότι η Αθήνα και ο Νίκος Κοτζιάς ειδικότερα σαμποτάρει τη Διάσκεψη. Είναι φανερό ότι η Τουρκία ήδη έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Η προκλητική στάση Τσαβούσογλου σόκαρε ακόμα και τους Βρετανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο Νίκος Κοτζιάς τον προειδοποίησε ότι, με όλα όσα λέει και κάνει, προσπαθεί να τινάξει τη Διάσκεψη στον αέρα. Τελικώς, ο Τσαβούσογλου αναγκάστηκε να “μαζευτεί”, συνεχίζοντας ωστόσο στο ίδιο μήκος κύματος να λέει “βρείτε τα στα άλλα κεφάλαια (δικοινοτικές συνομιλίες) και μετά ελάτε να μου πείτε, για να κουβεντιάσουμε” την ασφάλεια εγγυήσεις.

Προηγουμένως, έντονα ήταν τα πνεύματα στις δικοινοτικές συνομιλίες για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών που έβαλαν Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Το ίδιο έντονο και προκλητικό ήταν το κλίμα που καλλιέργησε η τουρκική αντιπροσωπεία απέναντι στον εκπρόσωπο της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο ο κ. Τσαβούσογλου. Και στη Γενευη 1 επίσης αποχώρησε προφασιζόμενος “σοβαρότερα” εσωτερικά και εξωτερικά θέματα (Δημοψήφισμα, Συρία).

Να σημειωθεί πως ο Νίκος Κοτζιάς με προσωπική πρωτοβουλία του πέντε φορές τα τελευταια δυο χρόνια έχει σώσει τις συνομιλίες από το να καταρρεύσουν. Και αυτό το αντιλαμβάνονται ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι Βρετανοί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: