Γύρω από το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν κινήθηκε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον Κοτζιά




Η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, “κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Κοτζιάς, απέρριψαν αμέσως την πρόταση της τουρκικής πλευράς, ως μία από τα ίδια.

Κατά  την είσοδό του στη Διάσκεψη, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε:

Δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά, όπως συμβαίνει σε μια διαπραγμάτευση. Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.

Δημοσιογράφος: Αναμένουμε ότι θα γίνει αύριο αυτό με την έλευση του κ. Γκουτέρες;

Ν. Κοτζιάς: Φαντάζομαι ότι αύριο θα εκδηλωθεί περισσότερο η διάθεση του καθενός. Αλλά εμείς πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή ημέρα.

Δημοσιογράφος: Η πρόταση που περιέγραψε χθες ο κ. Τσαβούσογλου και έχουν διαρρεύσει κάποια [στοιχεία της] – δε σας εξέπληξαν; Θεωρείται ότι ήταν αναμενόμενα;

Ν. Κοτζιάς: Όπως, είπα, κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Αν δεν τα είχαμε μελετήσει από τότε, θα ήμαστε αδιάβαστοι.

Πρόταση πέντε σημείων υπέβαλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ:
Πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Τούρκου Υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία υπέβαλε χθες στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το πρώτο σημείο, η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων θα επαναθεωρηθεί.

Το δεύτερο σημείο αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει.

Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ε/κ και της τ/κ πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους.

Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών.

Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: