Νέα εξέλιξη για Κύπρο: Όλοι δηλώνουν πρόθεση να μείνουν στην Ελβετία μέχρι 7 Ιουλίου




Από την έως τώρα εικόνα που υπάρχει στο Κραν Μοντάνα, όλοι οι μετέχοντες στη Διάσκεψη για την Κύπρο δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος, που έχει ορίσει ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δηλαδή στις 7 Ιουλίου. Αυτό σε επίπεδο δηλώσεών τους, και εκδήλωσης προθέσεων, ιδιαίτερα από τους Τούρκους, που δεν δείχνουν ακόμα διάθεση για καμία υποχώρηση. Διότι, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην ίδια τη Διάσκεψη.

Και στην προηγούμενη Διάσκεψη του Ιανουαρίου, όπως είναι γνωστό, άπαντες δήλωναν ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους και ότι ήταν αποφασισμένοι για επίλυση του Κυπριακού, αλλά τελικά μόνον η ελληνική αντιπροσωπεία έμεινε, ενώ η τουρκική αποχώρησε από τη Γενεύη μια ημέρα νωρίτερα.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα είχε στη διάθεσή του το κυβερνητικό αεροσκάφος, και, άρα, είχε ευχέρεια κινήσεων, έφυγε επικαλούμενος άλλα “σοβαρότερα” εσωτερικά (περίοδος πριν το Δημοψήφισμα στην Τουρκία) και εξωτερικά θέματα (Συριακό).

Η Τουρκία συμμετείχε μαζί με τον κ. Άιντα στη συνωμοσία εναντίον του κ. Κοτζιά, στον οποίο σχεδίαζαν να φορτώσουν όλες τις ευθύνες για το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης, τον Ιανουάριο.

Κατά την προσέλευσή του, ερωτηθείς εάν θα μείνει έως το τέλος της, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είπε: «Μ’αρέσει το μέρος και θα μείνω».

  • Τόσο στο χθεσινό δείπνο, όσο και σήμερα στην έναρξη της Διάσκεψης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι θα παραμείνει στη Διάσκεψη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Διάσκεψη για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίσης είπε ότι θα μείνει στη Διάσκεψη έως τις 7 Ιουλίου, ενώ επέμεινε στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας (προσέρχεται χωρίς προϋποθέσεις, τα θέματα είναι αλληλένδετα και ότι τίποτα δεν θα έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα). Η τουρκική θέση, όπως είναι γνωστό, έχει να κάνει με “παζάρι” εφ’ όλης της ύλης. Δηλαδή, σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού (ασφάλεια-εγγυήσεις, εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομικό, ευρωπαϊκό κεκτημένο), και όχι μόνον στο θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων. Ωστόσο, η εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας – Βρετανίας, ως εγγυητριών δυνάμεων, αφορά αποκλειστικά και μόνον το θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι αποκλειστικά αντικείμενα των δικοινοτικών συνομιλιών.

Η Διάσκεψη, πάντως, ξεκίνησε χωρίς κείμενο – πλαίσιο (οδηγό, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο κ. Αϊντα). Κάτι που, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα, αφού χωρίς έγγραφο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί πλαίσιο συζητήσεων. Χωρίς έγγραφο, ουσιαστικά όλα τα διαδικαστικά της Διάσκεψης είναι στον αέρα. Καθίσταται για μια ακόμη φορά εμφανής η κακή οργάνωση και προετοιμασία της Διάσκεψης, κίνδυνο τον οποίο εξαρχής επεσήμαινε στον κ. Αϊντα η ελληνική πλευρά.

Χτες έγιναν οι εξής συναντήσεις :

  • Κοτζιάς με Αϊντα ως προς τα διαδικαστικά διάσκεψης. Προηγουμένως, ως γνωστόν, ο Αϊντα είχε αποσύρει το “έγγραφό” του.
  • -Συνάντηση Κοτζιά με Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα κοινής στρατηγικής.
  • -Διμερής συνάντηση Κοτζιά με τον Μπόρις Τζόνσον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο. Ο Νίκος Κοτζιάς, από τη μεριά του, επανέλαβε και έκανε σαφείς στους Βρετανούς τις ελληνικές θέσεις για την κατάργηση των εγγυήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: