Αναβολή στα σχέδια για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Σκωτία




Για την περίοδο μετά από την οριστικοποίηση των όρων του Brexit αναβάλλει τα σχέδιά της για εξασφάλιση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Όπως είπε η ηγέτιδα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ, μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου συνομίλησε με πολίτες και φορείς στη Σκωτία και έλαβε το μήνυμα ότι η πλειοψηφία θέλει πριν από την πιθανή διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας να έχει προκύψει μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από το Brexit και τις συνέπειές του.

Η κα Στέρτζιον είχε θέσει ως βασική επιδίωξη πριν από τις πρόσφατες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο την εξασφάλιση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Σκωτία κατά το διάστημα μεταξύ της οριστικοποίησης των όρων του Brexit και της υλοποίησης αυτού.

Στην ομιλία της είπε ότι θα επανεξετάσει την προώθηση νομοθεσίας για το δεύτερο δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει άμεσα να εξασφαλίσει την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης στο Λονδίνο για το δημοψήφισμα, αλλά από την άλλη πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος πριν από το Brexit.

Η υπαναχώρησή της οφείλεται στο αποτέλεσμα των εκλογών για τη σύνθεση της νέας Βουλής των Κοινοτήτων. Το SNP ναι μεν αναδείχθηκε ξανά το μεγαλύτερο κόμμα στη Σκωτία, έχασε ωστόσο 21 έδρες και περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους που στήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία τάσσονται κατά της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι περισσότεροι πολίτες δεν επιθυμούν ούτε να μη διεξαχθεί ποτέ ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά ούτε και να διεξαχθεί αύριο. (…) Θέλουν να επικεντρωθούμε αυτή τη στιγμή στην πίεση επί της κυβέρνησης για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό Brexit», ανέφερε η κα Στέρτζιον, θέτοντας ως στόχο την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά.

Η Νίκολα Στέρτζιον είπε πως η λαϊκή εντολή των Σκωτσέζων υπέρ της διεκδίκησης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας δεν επιδέχεται αμφιβολία, αλλά το πότε θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η εντολή είναι θέμα πολιτικής κρίσης.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 27/06/2017 17:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: