Εκνευρισμένος ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί: Δεν είμαι εδώ για ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών…




Προσερχόμενος στην τριμερή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έντονα ενοχλημένος, δήλωσε ότι δεν ήρθε στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος “σε ένα παιγνίδι ευθυνών”.

“Αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση του Κυπριακού”, τόνισε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, (στις 7.15μμ τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιες είναι οι ελπίδες του για την αποψινή συνάντηση, απάντησε:

«Βρίσκομαι εδώ για έναν εποικοδομητικό διάλογο για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά. Δεν είμαι εδώ για ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Πάντοτε είμαι στην ίδια γραμμή με όσα έχουμε συμφωνήσει και αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ασφάλεια κρίνει τη συνέχεια για το Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης απορρίπτει συζήτηση για ενέργεια

Το αποτέλεσμα της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας κρίνει τη συνέχεια. Αυτή τη δήλωση έκανε στην ιστοσελίδα μας ανώτερη διπλωματική πηγή στη Νέα Υόρκη, όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από την αποψινή τριμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια δείπνου, που κάλεσε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πάει στο αποψινό δείπνο, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οχυρωμένος στις θέσεις του στο θέμα της ασφάλειας, ενώ -όπως υποστήριξε η ανώτερη διπλωματική πηγή- δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου. Αρνείται, όπως ανέφερε η πηγή, συζήτηση για ακύρωση ή αναστολή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εάν ισχύουν όλα αυτά, θα γνωρίζουμε όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο. Θα έχουμε νέα Διάσκεψη στη Γενεύη ή θα είναι το τέλος της διαδικασίας; Αυτό είναι τοι ερώτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, διαμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με τη σύγκλιση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη και ζητά συζητήσεις με την Τουρκία για τα θέματα ασφάλειας πριν γίνει αυτή η Διάσκεψη. Η Τουρκία αρνείται να κάνει αυτή τη συζήτηση μέχρι της στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Έσπεν Μπάρθ Άιντα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Αθήνα την Τρίτη, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε το πρωί μέρος σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του για την προετοιμασία για την αποψινή συνάντηση. Το μήνυμα του κ. Αναστασιάδη, όπως το εξέφρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι αυτό:

“Ήρθε η ώρα και για την Τουρκία, σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας, αν πραγματικά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού, να ανοίξει τα χαρτιά της και να συζητήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά για ένα κεφάλαιο το οποίο θα κρίνει το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία».

Η θέση της δικής μας πλευράς, η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εκεί, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Και θεωρούμε ότι είναι επιτέλους η ώρα και για την Τουρκία, σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, αν πραγματικά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού, να ανοίξει τα χαρτιά της και να συζητήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά για ένα κεφάλαιο το οποίο θα κρίνει το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία».

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: