Απαράδεκτη θέση Κυπριανού: Ευθύνη Αναστασιάδη…λέει, εδώ που έφτασε το Κυπριακό




Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποφάσισε να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό με το αυριανό δείπνο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντρος Κυπριανού επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι δική του η ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα». Αυτό, σημειώνει,δεν ακυρώνει τη θέση μας για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού. «Ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι προκλητική και επιθετική και ως εκ τούτου έχει και την κύρια ευθύνη», τονίζει.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να συζητήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο γ. γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Θα είχε νόημα να έχω μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, εάν ο κ. Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για τη διαδικαστική πρόταση, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης « υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να προβεί σε δεύτερη εναλλακτική πρόταση δείχνει το πόσο πρόχειρα είχε προετοιμαστεί η πρώτη». Επίσης, εξηγεί ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ, πριν από περίπου πέντε μήνες , και στους δύο ηγέτες προέβλεπε να γίνει μια άτυπη συζήτηση για να καταλήξουν σε μια ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής «και σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας». Ο κ. Κυπριανού δηλώνει ότι προσωπικά συμφωνεί με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, που λέει ότι μια συνάντηση στη Γενεύη θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά και σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, διότι δεν πρέπει να πάμε εκεί και να έχουμε εκπλήξεις και ένα νέο ναυάγιο.

Για το επίμαχο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ο κ. Κυπριανού δηλώνει: «Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ως υποχώρηση το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κόμμα να συζητήσει συμφωνία για αποδοχή στην αρχή μεταβατικής λύσης στο θέμα της ασφάλειας, ή παρουσίας μικρότερης δύναμης στρατευμάτων από Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, τονίζει ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να δεχτεί εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

03/06/2017 09:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: