Έντονη διαφωνία Τραμπ με Ερντογάν για τους Κούρδους: Δεν θα τους ανεχθώ είπε ο Ταγίπ




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό ηγέτη, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) στην περιοχή, χωρίς ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η στιγμη της συζήτησης για τους Κούρδους του YPG, ήταν πολύ δύσκολη και για τους δύο ηγέτες καθώς ο κ. Τραμπ τους θεωρεί συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κ. Ερντογάν τους χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τους Κούρδους για ην επιχείρηση εναντίον της Ράκα και των Τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με ενημέρωση σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είναι σφόδρα ενοχλημένος για τη στάση των Αμερικανών στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν σημαντικό σύμμαχο “στη μάχη κατά της τρομοκρατίας” χωρίς ν’ αναφερθεί στην πιεστική εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. “Έχουμε μία καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής τους εμφάνισης.”

Ο Ερντογάν από την πλευρά του χαιρέτισε τις “εξαιρετικές σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του αυτή, θα αποτελέσει μία “ιστορική στροφή” στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε θετικό τόνο, σύμφωνα με παρατηρητές από την Ουάσιγκτον, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) τους οποίους, η Άγκυρα θεωρεί ως προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

«Θα διασφαλίσουμε ότι αυτή μας η συνεργασία θα διευρυνθεί στο μέλλον», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στη δήλωσή του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα αποτελέσει σημαντική στροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν τις προοπτικές για μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Είναι σημαντικό να χτίσουμε στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για την τρομοκρατία στην περιοχή μας κι ότι δεν θα επιτραπεί σ’ αυτές τις οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όχημα για να κυριαρχήσουν.

Είπε πως στη συνομιλία τους αναφέρθηκε στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν «ενημερώνοντας τους Αμερικανούς φίλους μας».

17/05/2017 06:33
Πληροφορίες από: MIGNATIOU.COM, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: